Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Löfvens fokus för sommartalet: Jobben

Stefan Löfven håller idag sitt sommarprat. Foto: Julia Reinhart

På söndag ställer sig Stefan Löfven i talarstolen för att hålla sommartal.

Det centrala ämnet i talet kommer att vara jobben.

Men Olof Ruin, professor emeritus i statsvetenskap, anser att Stefan Löfven även bör ta upp invandringsfrågan.

– Löfven får inte på något sätt låta Sverigedemokraterna få dominera här, säger han.

Sommarlovet är nu slut och statsminister Stefan Löfven är tillbaka på jobbet. På söndag är det dags för det årliga sommartalet i Vasaparken i Stockholm.

Talet kommer att ha fokus på jobben och de utmaningar som ligger framför regeringen. Dessutom kommer en nyhet att presenteras.

– Talet kommer att handla om jobben, jobbagendan och framtida utmaningar. Det kommer även att finnas med en summering av sommaren, säger Stefan Löfvens pressekreterare Dan Lundqvist Dahlin.

Frågor som berör migration och integration har det senaste året ökat i betydelse när väljarna rankar sina viktigaste politiska frågor.

"Öppna sina hjärtan"

För ett år sedan när Fredrik Reinfeldt fortfarande var statsminister höll han sitt sommartal med ett tydligt fokus på migration och manade svenska folket att "öppna sina hjärtan".

Debatten kring ämnet växer och detta ökar pressen på att även Stefan Löfven ska adressera invandringsfrågan när han kliver upp i talarstolen på söndag.

– Det är klart att han kommer att beröra alla de frågor som finns på dagordningen. Det handlar om jobben och välfärden, men Stefan Löfven kommer att göra en internationell utblick också, säger Dan Lundqvist Dahlin.

Den S-märkta statsvetaren Marja Lemne välkomnar att temat för Stefan Löfven tal blir just jobben - hon hoppas få höra konkreta förslag på hur arbetslösheten ska minskas.

– Jag tycker att det är hög tid att man från Socialdemokraternas sida börjar tala om jobben i väldigt konkreta termer. han behöver inte nödvändigtvis gå in på tekniska detaljer, men i stora grepp komma med förslag, säger hon.

Peka ut riktlinjerna

I statsministerns sommartal ska han peka ut riktlinjerna inför den kommande politiska hösten snarare än att direkt kommentera nyheter menar Marja Lemne. Att Reinfeldt förra året valde att ta upp migrationen i sitt sommartal tror hon beror mycket på att det var valår.

– Rent generellt ska ett sådant här tal mer staka upp riktlinjer snarare än att fokusera på enskilda frågor, speciellt när det inte är valår. Det ska förebåda vad som händer inför budgetarbetet, säger Marja Lemne.

Olof Ruin, professor emeritus i statsvetenskap, menar att Löfven ändå har mycket att vinna på att ta upp invandringsfrågan i sitt tal.

– Vi är alla medvetna om att vi har stora fördelar som kommer med invandring, men det skapar också spänningar. Löfven får inte på något sätt låta Sverigedemokraterna få dominera. Självfallet bör han ta upp invandringsfrågan för diskussion, säger Olof Ruin.

När det gäller jobbfrågan är han dock inne på samma linje som Marja Lemne och efterlyser konkreta förslag.

– Det är väl självfallet att koncentrera sig på jobben eftersom det är många som inte har jobb, men det är samtidigt utomordentligt svårt att hitta instrument för att få folk i arbete i den utsträckning som Löfven har sagt, säger Olof Ruin.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!