Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Löfvens budskap: Mustafa måste välja

Stefan Löfvens budskap till S-toppen Omar Mustafa är tydligt: Det är dags att välja.

Stefan Löfvens budskap till Omar Mustafa är tydligt:

Han måste välja.

– Ska man vara förtroendevald i vårt parti ska man stå upp för våra värderingar till 100 procent, säger Stefan Löfven till Expressen.se.

Omar Mustafa kan inte vara ordförande i Islamiska förbundet samtidigt som han sitter i Socialdemokraternas partistyrelse. Han har kritiserats både inifrån Socialdemokraternas partistyrelse och av bland andra samhällsdebattören och prästen Lars Gårdfeldt. Nu ställer Stefan Löfven ett ultimatum för sin kritiserade partikamrat:

– Det underlag jag har tagit del av visar att Islamiska förbundets värderingar inte är förenligt med våra värderingar gällande exempelvis kvinnosynen och mäns och kvinnors lika rättigheter, säger Stefan Löfven och fortsätter:

– Ska man vara förtroendevald i vårt parti ska man stå upp för våra värderingar till 100 procent, det får inte finnas en millimeter av tvivel.

Kritiken berättigad

Stefan Löfven poängterar att om man som förtroendevald Socialdemokrat är medlem i en förening vars värderingar inte går i hand i hand med de socialdemokratiska värderingarna så ska man vara väldigt tydlig i sin ståndpunkt:

– Såvitt jag vet och har fått information om har Omar Mustafa själv aldrig gjort några antisemtiska yttringar. Men kritiken mot att han har bjudit in personer med sådana åsikter till olika arenor är absolut berättigad, säger Stefan Löfven.

Han har själv inte diskuterat den uppstådda problematiken med Omar Mustafa.

– Det är Stockholms arbetarkommun som har nominerat honom, och då ska han vara godkänd av dem. Det är de som ska ta reda på hur det ligger till och reda ut det här.

Nu ställer riksdagsledamoten Carina Hägg krav på Mustafas avgång.

– Han bör lämna sina uppdrag. Det är inte förenligt att stå för de värderingarna och samtidigt finnas på ledande positioner i vårt parti, säger Hägg, som representerar S i Jönköpings län, till SVT, rapporterar TT.

Hägg är även ledamot i utrikesutskottet.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.