Cecilia Malmström, L, har varit Sveriges EU-kommissionär sen 2010. Men nu ska hon ersättas.
Det har i flera månader spekulerats om vem som kommer att ta över uppdraget i Bryssel – som beskrivs som ett av de viktigaste jobben i EU. Och på torsdagen presenterar statsminister Stefan Löfven, S, Sveriges nya kandidat till posten:
Arbetsmarknadsminister Ylva Johansson.
Ylva Johansson var favorit
Hon var även tidigare favorit – och fick frågan personligen från Stefan Löfven, uppger han på en presskonferens.
Statsministern säger att han är stolt över att kunna nominera Ylva Johansson som ny kommissionär.
– Hon är en av de mest erfarna ministrarna. Hon har varit statsråd i sammanlagt elva år i fem regeringar.
Löfven fortsätter:
– Hon är mycket väl lämpad för det här uppdraget och kommer från dag ett kunna verka med full kapacitet.
”Jag känner mig redo”
Ylva Johansson själv säger att hon är ”glad och hedrad” över statsministerns och regeringens förtroende.
– Jag ser framför mig att EU måste fokusera på sina kärnutmaningar, säger hon.
Hon nämner bland annat värderingar, att hålla tillbaka de krafter ”som vill dra isär”, att skapa en union som håller ihop, säkerhet och jämställdhet.
– Jag har älskat att vara arbetsmarknadsminister i Stefans regering men det känns också jättekul att gå vidare. Jag känner mig redo, säger Ylva Johansson.
Ulf Kristersson: Dåligt för EU och Sverige
Moderaterna är dock inte lika nöjda med valet av Johansson. I en skriftlig kommentar säger partiets ledare Ulf Kristersson att det är regeringens ansvar ”att besluta om en svensk EU-kommissionär som ger tyngd för Sverige i EU”.
– Regeringen har varken diskuterat portfölj eller namn med oss, säger han.
Han vill att Sverige prioriterar ”de stora framtidsfrågorna”, som migration, lag och ordning, inre makt eller klimat och energi – och nominera en kommissionär därefter.
– Ylva Johansson är en erfaren politiker. Men hennes egen politiska profil och regeringens tydliga prioritering av ”den sociala pelaren” innebär en betydande risk för att Sverige framöver kommer få en mer marginell roll i EU. Det vore dåligt både för EU och för Sverige, säger Kristersson i sin kommentar.
Slutar som arbetsmarknadsminister
Även tidigare är det kvinnor som har innehaft tjänsten. Förutom Cecilia Malmström har Anita Gradin, S, och Margot Wallström, S, varit EU-kommissionär för Sverige. Men inför valet till EU-parlamentet i maj föreslog Socialdemokraterna att alla medlemsstater ska presentera både en manlig och en kvinnlig kandidat, skriver TT.
Uppdraget som kommissionär löper från 2019 till 2024. Det är ännu inte klart när Ylva Johansson lämnar uppdraget som arbetsmarknadsminister, eller vem som ersätter henne.