Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Löfvens besked om vinster i välfärden

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Stefan Löfven, S
Foto: Sven Lindwall

Stefan Löfven står fast vid sin och Vänsterpartiets överenskommelse om vinster i välfärden.

Det meddelade han på lördagen i samband med ett toppmöte med socialdemokratiska partiledarkolleger från Österrike och Tyskland.

– Uppgörelsen som vi står för tycker vi är rätt för den leder mot en bättre välfärd som inte styrs av bolagen utan som styrs av demokratin. Det står vi upp för, säger han till TV4-nyheterna.

I oktober presenterade Socialdemokraterna, Miljöpartiet och Vänsterpartiet en överenskommelse om vinster i välfärden.

Förslaget som man då presenterade innebar överskott i huvudsak skulle återinvesteras i verksamheten.

På lördagen meddelade Stefan Löfven att han och Socialdemokraterna, trots det parlamentariska läget och stundande nyval, fortfarande står fast vid överenskommelsen, enligt TV4-nyheterna.

Leder mot bättre välfärd

Beskedet lämnade han på den socialdemokratiska kursgården Bommersvik i samband med ett toppmöte med europeiska socialdemokratiska partiledarkolleger från Österrike och Tyskland.

– Uppgörelsen som vi står för tycker vi är rätt för den leder mot en bättre välfärd som inte styrs av bolagen utan som styrs av demokratin. Det står vi upp för, säger han till TV4-nyheterna.

Sågs som seger för V

När överenskommelsen presenterades så sågs det som en stor seger för Jonas Sjöstedt och Vänsterpartiet som drivit förbud mot vinster i välfärden som sin tydliga profilfråga under valrörelsen.

Vid samma tidpunkt kritiserades Stefan Löfven kraftigt av borgerligheten. Centerpartiets Annie Lööf menade att statsministern hade lett regeringen i en mörkröd riktning och samtidigt stängt dörren för fortsatta samarbeten på området med alliansen.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.