Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Löfvens besked: MP stannar i regeringen

Stefan Löfven uttalar sig nu om regeringsombildningen.
Foto: Maja Suslin/TT
Beskedet från statsministern är att MP blir kvar i regeringen.
Foto: Maja Suslin/TT

SÖDERTÄLJE. Här är statsminister Stefan Löfvens nya besked: Miljöpartiet blir kvar i regeringen även efter ombildningen. Det meddelade han i samband med ett besök på Scania i Södertälje under förmiddagen.

Han säger också att det nu blir mer fokus på en politisk omstart än på vilka personer som ingår i regeringen.

– Det är det som är det viktiga projektet och det är det som ligger i botten för hur jag funderar, säger S-ledaren.

S och MP visade upp enad front under statsminister Stefan Löfvens och nyvalda språkröret Isabella Lövins besök på Scania i Södertälje.

I samband med besöket lämnade Löfven ingen information om när han tänker presentera sin nya ministeruppställning utan höll fast vid att det blir innan maj månads slut.

Men regeringsombildningen handlar inte enbart om ministerposter, utan den politiska nystarten är minst lika viktig, menar Löfven.

– Framför allt det samhällsbygge vi har gett oss på. Miljöpartiet och Socialdemokraterna har ett gemensamt samhällsbygge, det är ett politiskt projekt. Det är mycket tal om spelet och vem och vilka. Det är naturligtvis intressant i sig, men hur tar vi politiken vidare? Hur utvecklar vi de nya jobben, hur ser vi till att få EU:s lägsta arbetslöshet, hur säkrar vi välfärden, klimatet och miljön. Hur tar vi ansvar för det på riktigt? Det är det som är det viktiga projektet och det är det som ligger i botten för hur jag funderar, säger S-ledaren.

Stefan Löfven protesterar mot kritiken

I måndagens Expressen uttryckte flera ledande Socialdemokrater kritik mot regeringen och Stefan Löfven för att inte vara relevanta för väljarna.

Men S-ledaren protesterar mot kritiken.

– Socialdemokraterna och den S-ledda regeringen är mycket relevanta. Vi har några stora utmaningar i Sverige. Det ena är att få ner arbetslösheten och det är det viktigaste fokuset för den här regeringen. Vi ser att arbetslösheten sjunker och att sysselsättningen ökar. Vi kommer fortsätta ha fokus på det. Det är det viktigaste för vuxna människor, säger han och räknar också upp satsningar inom skola, utbildning, klimat och miljö som viktiga.

"Vi måste öka bostadsbyggandet"

Statsministern medger samtidigt att man måste göra mer på bostadsområdet, en del av den kritik som riktades mot regeringen från flera S-företrädare.

– Vi har en bostadsbrist i Sverige. Vi måste öka bostadsbyggandet ännu mer.

Har du ändrat bakgrundskontrollerna när det gäller nya ministrar med tanke på vad som kom fram om förre bostadsministern Mehmet Kaplan?

– Vi gör en så noggrann kontroll som vi kan göra och det måste vi fortsätta med.

Siffror som Demoskop tagit fram åt Expressen visar att enbart fyra av tio av LO:s medlemmar stöder den sittande regeringen.

Mindre än hälften av LO-medlemmarna är positivt inställda till dagens regeringssamarbete mellan S och MP.

Miljöpartiet kommer att sitta kvar i reeringen

Och i en krönika tidigare i veckan uppmanade Expressens Lotta Gröning Löfven att fundera på att dumpa Miljöpartiet för att stället satsa på en socialdemokratisk minoritetsregering.

Men beskedet från Stefan Löfven är tydligt och kort på frågan om MP kommer sitta kvar i regeringen efter ombildningen:

– Ja.

Biståndsminister och Miljöpartiets nyvalda språkrör Isabella Lövin säger att diskussionerna mellan S och MP pågår för fullt.

– Vi för ett samtal hela tiden och får återkomma när det är klart.

Isabell Lövin: "Jag är väldigt nöjd"

Vilket inflytande får MP över MP-ministrar?

– Vi för samtal med statsministern, ytterst är det han som har ansvar för regeringsbildandet men det är klart att vi har en diskussion och det är våra ministrar det handlar om så det har vi naturligtvis mycket inflytande över också.

Lövin vill inte svara på frågan om hon ska vara kvar som biståndsminister men säger:

– Jag är väldigt nöjd på min post, säger Lövin och tillägger att det framöver måste vara tydligt att S och MP regerar bra tillsammans och har ”ett tydligt samhällsbygge”.

– Jag ser att vi måste kommunicera tydligare. Det finns ingen omställning mellan att få en grön omställning och få ner arbetslösheten.

Under besöket på Scania presenterades också en mindre nyhet: regeringen startar nya program för nästa generations resor och transporter. Den första juni presenteras fem program som ska binda samman insatser mellan stat, näringsliv och akademin. Enligt Stefan Löfven återkommer regeringen om hur mycket pengar initiativet omfattar.

Åsa Romson om regeringsombildningen

Under tisdagen svarade Åsa Romson, tidigare språkrör för Miljöpartiet och Sveriges nuvarande klimat- och miljöminister, på frågor i sin kanske allra sista interpellation i riksdagen. Det var Jens Holm från Vänsterpartiet som debatterade med Romson om minskad köttkonsumtion och om Vattenfalls försäljning av brunkolsverksamheten i Tyskland.

Efter debatten blev Åsa Romson avtackad av Holm som kallade henne för "Sveriges bästa miljöminister".

Romson fick också frågan om regeringsombildningen.

Hoppas du att Miljöpartiet kommer ha samma antal ministrar efter regeringsombildningen?

– Jag förutsätter att grunden för det regeringsunderlaget och den koalitionsregering vi har står fast därför att det är en grund som båda partierna har varit väldigt överens om och tycker i huvudsak har fungerat, varit rimlig och bra, sa Romson då.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.