Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Löfvens besked i regeringsfrågan

Foto: Robin Aron

Stefan Löfven kan tänka sig att regera över blockgränsen.

I en artikel på DN Debatt i dag lämnar han besked i regeringsfrågan och slår fast att det enda parti S inte kan samarbeta med är Sverigedemokraterna.

– Vi är beredda att ta ansvar för Sverige - även i ett svårt parlamentariskt läge. Därför är vi beredda att samarbeta över blockgränsen, skriver han och partisekreteraren Carin Jämtin.

De slår också fast att S går till val på ett eget valmanifest.

Ända sedan Stefan Löfven valdes till partiordförande i början av 2012 har han förföljts av regeringsfrågan. Alliansen har gång på gång krävt svar på vem S-ledaren tänker regera med vid en eventuell valseger.

Samarbeta med alla utom SD

I dag kom beskedet i en debattartikel på DN Debatt. Socialdemokraterna går till val själva på ett eget valmanifest men öppnar för samarbeten med alla partier utom SD. Miljöpartiet pekas ut som en "naturlig samarbetspartner" men Stefan Löfven och Carin Jämtin skriver också om tidigare samarbeten med C FP, Mp och V och slår fast:

– Men vi har även en del gemensamt med Vänsterpartiet, Folkpartiet och Centerpartiet, och vet att de kan ta ansvar när det behövs.

Känslig fråga

Regeringsfrågan är känslig för Stefan Löfven. Valförlusten 2010 har skyllts på den rödgröna valalliansen med MP och V som tvingade S till långtgående kompromisser och gjorde det svårare för partiet att profilera sin egen politik.

När Mona Sahlin 2008 först valde att bara ta med Miljöpartiet och lanserade ett samarbete som skulle sträcka sig till 2020 slog Socialdemokraternas vänsterfalang och LO bakut och tvingade henne att även ta med även V i samarbetet. Enligt Expressens källor har dagens utspel därför föregåtts av ett gediget förankringsarbete i partiet och i LO.

Bra besked

Besked i dag välkomnas av LO.

– Det är ett väldigt bra besked. Det är mycket positivt att Socialdemokraterna går till val på ett eget valmanifest och på en egen politik. Det välkomnar jag väldigt mycket, säger LO:s vice ordförande Tobias Baudin.

Han menar att det rödgröna samarbetet gjorde S-politiken för otydlig.

– Våra förbund och medlemmar tyckte att det blev otydligt när man gick till val flera partier. Nu blir det en tydlighet som handlar om att Socialdemokraterna kommer att formulera en politik som handlar om jobb, full sysselsättning och en bättre välfärd.

– Förra gången blev det svårt för att bedriva facklig valrörelse när det var tre partier som gick fram på en gemensam politik.

Stefan Löfven öppnar för samarbete med FP och C som ju båda är för en uppluckring av turordningsreglerna i Las, hur ser du på det?

– Det viktigaste är att vi får en handlingskraftig regering och att den regeringen är socialdemokratiskt ledd. Vi har också sagt att det är klokt att ha många dörrar öppna för att kunna få handlingskraft. Men det är upp till Stefan Löfven att bilda regering och avgöra hur den ska se ut och vilka partier de väljer att samarbeta med.

Tror du att regeringsfrågan försvinner från den politiska agendan nu?

– Det tror jag. Nu går S till val på en egen jobbpolitik så kan vi ägna oss åt de olika politiska alternativen så får vi se efter valet vilken regering som kan formas.

Statsvetaren Jonas Hinnfors ser Löfvens besked delvis som ett svaghetstecken.

– Skillnaden mot förr är att S gärna samarbetade över blockgränserna i sakfrågorna men från en tydlig S-position. Det man kan konstatera är hur landskapet har förändrats. Nu känner sig S så pass svaga att man måste börja tänka i normaliserade termer med antingen MP eller över blockgränserna, säger han.

Lööf inte intresserad

Frågan är hur framgångsrik Stefan Löfvens flirt med de mindre allianspartierna kan bli. C-ledaren Annie Lööf har gång på gång slagit fast att hon inte tänker stödja en S-ledd regering och vill att alliansen går i opposition tillsammans. I en intervju med Expressen i mitten av oktober slog hon fast:

– Jag äter hellre upp min högra sko än blir ett stödhjul åt Socialdemokraterna.

Även Jan Björklund har kategoriskt avvisat alla närmanden från Stefan Löfven. Riksdagsledamoten Christer Nylander, ordförande FP:s partiprogramkommitté sa till Expressen tidigare i veckan:

– Vi flörtar inte alls med Stefan Löfven. Vi planerar inget samarbete med Socialdemokraterna, vi vill ha en alliansregering även efter nästa val.

Vill du se ett regeringssamarbete över blockgränsen?

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.