Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Löfvens attack
i skolpolitiken

Kritisk. Stefan Löfven är mycket kritisk mot regeringens skolpolitik. "Han har höga tankar om sin egen förmåga", säger Löfven om Jan Björklund. Foto: Ola Torkelsson / Scanpix

Kampen om skolan hårdnar.

I dag presenterar M och S varsitt nytt förslag som ska sätta partierna i fronten i en av de viktigaste frågorna i valet nästa år.

Samtidigt riktar Stefan Löfven hård kritik mot regeringens skolpolitik:

- Björklund har väldigt bestämda uppfattningar om vad man ska göra, men all kompetens finns inte hos en person. Han har höga tankar om sin egen förmåga.

PARTIERNA - SÅ SKA DE SATSA PÅ SKOLAN

Moderaterna

Vill ha ny chefsutbildning

M vill se högre kompetens hos cheferna på landets förskolor. Därför presenterar partiet i dag ett förslag på en nationell obligatorisk chefsutbildning för alla nya förskolechefer.

Vi vill markera att förskolan är en egen skolform, att den är viktig och att cheferna måste gå en utbildning, säger Tomas Tobé, ordförande i riksdagens utbildningsutskott.

 

Socialdemokraterna

Kräver 4 000 fler lärare

S vill minska klasserna med fem elever per klass. Det kräver fler lärare, närmare bestämt 4 000 fler enligt Stefan Löfvens och partiets beräkningar.

För att kunna åstadkomma detta krävs det fler lärare och det kostar ungefär två miljarder till, säger Ibrahim Baylan, vice ordförande i utbildningsutskottet.

EXPERTEN: DÄRFÖR ÄR FRÅGAN SÅ VIKTIG

Skolfrågan har alltid varit viktig och det är obegripligt att Folkpartiet har fått hålla i den själva som länge som man har gjort. Det är alltid en topp fem-fråga inför varje val.

Skolfrågor är lätta att sälja in men tar otroligt lång tid att ändra. Det har gjort att det har blivit svårt för Björklund att värja sig från kritiken, vilket har öppnat för en attack från oppositionen, säger Mikael Sundström.

Vilket parti har bäst plan för skolan?

För ett par veckor sedan var det jobbfrågan som stod på agendan när Stefan Löfven och Fredrik Reinfeldt drabbade samman.

Nu handlar det i stället om skolan.

Som ett led i Socialdemokraterna kampanj för att slå regeringen på fingrarna i skolfrågan presenterar i dag Löfven ytterligare ett förslag som han hoppas ska bräcka alliansen.

Socialdemokraterna vill i en ny satsning införa ytterligare 4 000 lärartjänster i årskurserna 1-3.

- Vi vill få mindre klasser de första åren och det kommer att förutsätta att vi kan anställa fler lärare. Vi har räknat på att det kommer att krävas 4 000 lärare, vilket kommer kosta så klart. Men vi är beredda att prioritera investeringar i skolan framför fortsatta skattesänkningar, säger partiets skolpolitiske talesperson Ibrahim Baylan.

"Bred nedgång i hela landet"

Expressen har också fått ta del av en ny S-rapport från riksdagens utredningstjänst, som visar att sex av tio elever går i skolor som försämrat sina resultat sedan 2006.

- Ibland får man intrycket att försämringen i den svenska skolan beror på nyanlända elever eller enskilda skolor i förorter. Men det visar sig att detta är en bred nedgång i nästan hela landet, säger Ibrahim Baylan.

M vill utbilda

Moderaterna vill också ta mark i skolfrågan.

Tomas Tobé, skolpolitisk talesperson för M, avslöjar i dag för Expressen att partiet för alliansgruppen kommer att föreslå en obligatorisk chefsutbildning för förskolechefer.

- Förskolan är väldigt viktig eftersom att den är avgörande när vi går i skolan. Viktigt då är förskolecheferna och vårt förslag är därför en ny nationell och obligatorisk chefutbildning.

- Skolfrågan kommer bli en viktig valfråga för alliansen, säger han.

S-ledaren Stefan Löfven är inte imponerad av regeringens skolpolitik.

När Expressen träffade honom vid gårdagens besök på Linköpings universitet riktade han en känga mot utbildningsminister Jan Björklund (FP).

"Man vill se resultat"

Björklund har den senaste tiden backat i flera skolfrågor, vilket Löfven kopplar till en ovilja att konsultera experter innan han fattar beslut.

- Han har haft för bråttom och för höga tankar om sin egen förmåga att kunna allting. Det fungerar inte så, man ska ta hjälp och råd av dem i professionen. Ta lärarlegitimationen, där lärarna hade åsikter om hur det skulle genomföras, det visade sig att de hade rätt.

- Men att det ska ta två år att komma fram till det är väldigt olyckligt, säger han.

Mikael Sundström, statsvetare vid Lunds universitet, är inte förvånad över att politikerna just nu fokuserar på skolfrågan. Och enligt honom är det just ifrågasättandet av Jan Björklunds politik som har öppnat dörren för oppositionens satsningar.

- Ur väljarnas synvinkel så vill man efter två mandatperioder se resultat. Och när man inte ser de positiva signalerna har det öppnat för en attack från oppositionen. Det märker de andra partierna och då vill de också ge sig in i frågan, säger Sundström.

Expressen har sökt Jan Björklund men enligt hans pressekreterare har han inte varit tillgänglig för en kommentar.