Löfven: Se över hur man avsätter en statsminister

Stefan Löfven.
Foto: FREDRIK WENNERLUND. / STELLA PICTURES FREDRIK WENNERLUND.
Stefan Löfven i riksdagens talarstol
Foto: FREDRIK WENNERLUND / STELLA PICTURES

Statsminister Stefan Löfven (S) öppnar för en ny diskussion om hur en statsminister ska kunna avsättas av riksdagen.

– Vi ska kanske fundera på om vi i Sverige också borde ha den ordningen att innan man avsätter en statsminister och regering så ska man i samma stund ha ett alternativ, säger Stefan Löfven till DN.

Stefan Löfven har ännu inte diskuterat detta med talmannen utan menar att det är hans egna funderingar, men ”en rimlig tanke”:

– Regeringsbildningen tog fyra månader, och det var nödvändigt för det är en komplicerad process, men det kanske är något man ska fundera över. Jag har inget konkret förslag men vi ska kanske fundera på om vi i Sverige också borde ha den ordningen att innan man avsätter en statsminister och regering så ska man i samma stund ha ett alternativ, säger Stefan Löfven.

Stefan Löfven om migrationsfrågan

Om den omdebatterade migrationsfrågan säger han till DN:

– Det var vi i regeringsställning som la om migrationspolitiken. Vi hade en situation hösten 2015 som var ohållbar. Nu har vi betydligt färre som söker sig till Sverige. 2015 var det 163.000, förra året var det lite över 20.000. Så antalet är nere och så måste det vara. Vi kan inte ta så stort ansvar som vi gjorde.

Löfven menar vidare att den tillfälliga lagen nu förlängts och säger angående familjeåterförening att det är en viktig möjlighet för föräldrar och barn, bygg på en human utgångspunkt. 

Stefan Löfven befinner sig just nu i Finland, där han under måndagen och tisdagen träffat landets president Sauli Niinistö och statsminister Juha Sipilä. 

”Det är bra för vårt land”

När han träffar DN i Helsingfors ger statsministern också sin syn på den blocköverskridande överenskommelsen som nu har lett till en nytillträdd regering.

Enligt Löfven har regeringskrisen till stor del handlat om två block som ”står stilla i varsitt hörn”, vilket har gjort att Sverige mer och mer har fått ett tvåpartisystem – något som Löfven menar riskerar att undergräva legitimiteten för demokratin.

– Det kan vi klara att undvika, och nu gör vi det. Två partier från det föra detta alliansblocket väljer att stå upp för någonting. Det är bra för vårt land.

För DN bemöter Löfven även de röster som menar att Socialdemokraterna genom överenskommelsen har tvingats kompromissa i flera av partiets klassiska kärnfrågor.

Enligt Löfven handlar det om att se helheten och att jobbsatsningen och fortsatta utbyggnaden av kunskapslyftet är ”klassisk socialdemokratisk politik”.  

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.