Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Löfven vill samarbeta – trots högerpopulister

Stefan Löfven och de övriga nordiska statsministrarna anlände på måndagseftermiddagen till en lyxrestaurang på ön Holmen utanför Bergen.
Stefan Löfven vill utveckla samarbetet i Norden – och då spelar det ingen roll vilka som sitter i regering. Foto: FREDRIK SANDBERG/TT
De nordiska statsministerna samlades i dag på en ö utanför Bergen i Norge för att utveckla det nordiska samarbetet.

BERGEN. Stefan Löfven vill samarbeta mer med regeringarna i Norden – och då spelar det ingen roll att högerpopulistiska och invandringskritiska partier styr i grannländerna.

– Det är länder som samarbetar, inte partier, hävdar han. 

Under två dagar möts nu de nordiska statsministrarna i Bergen för att "utveckla det nordiska samarbetet". 

På måndagseftermiddagen gav sig de nordiska statsministrarna ut på båtutflykt – med destination lyxrestaurangen Cornelius Seafood Restaurant på Holmen. 

Det hade då blivit dags för det årliga nordiska informella statsministermötet. 

Norge, som i år är ordförande för det Nordiska ministerrådet, är värd för tvådagars-mötet och på agendan står utveckling av det nordiska samarbetet - bilateralt och i internationella organisationer - säkerhetsfrågor samt digitaliserings- och klimatfrågor. 

Löfven vill ha mer samarbete

Stefan Löfven har gång på gång betonat vikten av mer samarbete inom Norden – på område efter område. 

Och då spelar det ingen roll att det högerpopulistiska och invandringskritiska Fremskrittspartiet sitter i den norska regeringen – eller att Danmark leds av Venstres Lars Løkke Rasmussen som under lång tid samarbetat med högerpopulistiska Dansk Folkeparti, ett parti som i sin tur samarbetar med Sverigedemokraterna. Eller att högerpopulistiska Sannfinländarna sitter i Finlands regering. 

När Expressen möter statsministern vill han inte prata om populistiska partier i andra länder. 

– Det är ju länder som samarbetar med länder, det är inte partier som samarbetar partier. 

Men du är statsminister, och här är andra statsministrar som leder regeringar med populistiska partier?

– Ja, det är riktigt. Jag är statsminister för Sverige. Jag är också partiordförande för ett parti, men jag är här som statsminister för Sverige. Våra länder har haft ett samarbete under lång, lång tid, och vi kommer fortsätta ha det. Vi byter liksom inte uppfattning om det samarbetet beroende på vilka regeringar som sitter i vilket land. 

Dina partikamrater i Danmark samarbetar nu närmare och mer än någonsin med Dansk Folkeparti. Är det problematiskt?

– Det är deras val. De får avgöra det helt och hållet. Jag gör mitt val i Sverige, och de gör sina val i sina respektive länder. 

Och det är inget som stör?

– Nej, vi har ett samarbete mellan länder. Jag är här som statsminister för Sverige, inte som statsminister för något parti. Endera har man samarbete mellan partier, det är en fråga. Samarbete mellan länder är något helt annat. Vi har samarbete med massor av länder runt om i världen och ska så ha. Vi vinnlägger oss om att ha bra relationer med olika länder. 

I morgon ska statsministrarna lansera "Nordic Solutions to Global Challenges" – ett initiativ som beskrivs som en viktig del av de nordiska ländernas arbete med FN:s hållbarhetsmål. 

Utöver statsministrarna för Sverige, Norge, Danmark, Finland och Island deltar även Nordiska rådets generalsekreterare och nordiska rådets ordförande vid en del av programmet.