Löfven vill pressa vaccinbolag att leverera efter skrivna avtal

Socialministern om Astra Zenecas vaccin och om USA:s vaccinlager.
Ursula von der Leyen.
Foto: STEPHANIE LECOCQ / AP TT NYHETSBYRÅN
Sveriges statsminister Stefan Löfven (S).
Foto: CARL-OLOF ZIMMERMAN/TT / TT NYHETSBYRÅN
Astra Zenecas vaccin.
Foto: LAPRESSE / LAPRESSE/SIPA USA SIPA USA

Statsminister Stefan Löfven (S) varnar för handelskrig om EU inför exportförbud av coronavaccin för att tvinga tillverkare att leva upp sina leveransavtal.

Men han flaggar samtidigt för att exportbegränsningar kan vara motiverade.

”Mer kan och ska göras för att pressa företag och andra aktörer för att säkra leveranserna. På kort sikt kan det till och med vara motiverat att införa exportbegränsningar, när företag i EU exporterar vaccin samtidigt som de inte lever upp till de avtal som slutits med EU. Men på lång sikt leder detta in i en ond spiral”, säger Stefan Löfven i ett skriftligt uttalande på Facebook.

”Måste undvika kedjereaktioner”

Löfven skriver i inlägget att vaccintillverkning ofta är beroende av leveranser från flera olika länder, och att exportbegränsningar försvårar flöden av kritiska varor och därmed stör vaccinproduktionen.

”Det kan sluta med att ett land håller inne med en viktig komponent som behövs till vaccinet och ett annat land håller då inne med reningsverktyg och ett tredje håller inne med färdiga doser. Vi måste undvika sådana kedjereaktioner som riskerar att leda till handelskrig. Det vore förödande. Vårt gemensamma ansvar är att se till att vaccinen når alla världens länder så snabbt som möjligt. Ingen är säker förrän alla är säkra”, säger han.

EU hotar med exportstopp

EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen hotar vaccintillverkaren Astra Zeneca med exportstopp om inte EU får sina utlovade leveranser av vaccin mot covid-19 före andra länder.

Enligt von der Leyen har Astra Zeneca enbart levererat 30 procent av de 90 miljoner vaccindoser bolaget utlovat under årets första kvartal. Företaget har skyllt förseningarna på sina anläggningar i EU, men har samtidigt lyckats leverera enligt kontrakt till Storbritannien.

Statsministern har avböjt att låta sig intervjuas av TT.

Biverkningarna FHM tittar på: ”Yngre kvinnor som drabbats”

Så ska FHM ta beslut om Astra Zenecas vaccin.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.