Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Löfven vill lägga 750 miljoner på säkerhet

Foto: FREDRIK SANDBERG/TT / TT NYHETSBYRÅN
Foto: PATRIK C ÖSTERBERG / IBL BILDBYRÅ / IBL BILDBYRÅ / IBLAB

Här drar det nya arbetsåret i gång för rikets politiker.

Men det var en dyster inledning – där statsminister Stefan Löfven, S, valde att fokusera på hot och kriser i världen.

– Vår tids utmaningar är svåra, säger han.

Samtidigt meddelade S-ledaren att regeringen vill satsa 750 miljoner på säkerhet.

Septembersolen strålade över riksdagshuset i Stockholm när de festklädda riksdagsledamöterna samlades för årets politiska startskott i samband med riksmötets högtidliga öppnande.

Den välkände jazztrombonisten Nisse Landgren spelade Abbas gamla hit "I Have a Dream"  innan statsminister Stefan Löfven för fjärde året i rad tog plats i i talarstolen och läste upp regeringsförklaringen direkt efter att kungen förklarat riksdagsåret 2017/18 för öppnat.

Men det var ingen ljus framtidsvision statsministern målade upp i sitt tal.

Statsministern: Vårt land ska vara tryggt 

I stället fokuserade han på alla de kriser som i nuläget hotar världen, och pekade bland annat på kärnvapenhotet från Nordkorea, den humanitära krisen i krigets Syrien och klimatkrisen. Han fortsatte med att varna för den ryska annekteringen av Krim och den ryska aggressionen mot Ukraina som ett brott mot internationell rätt som utmanar Europas säkerhetsordning.

– Vår tids utmaningar är svåra, sammanfattar Stefan Löfven.

Han lovade samtidigt att Sveriges internationella insatser ska växa och att  informationssäkerhetsarbetet har prioriterats. 

– Vårt land ska vara tryggt också i en ny tid.

Som ett svar på den pessimistiska bilden väljer den S-ledda regeringen att satsa ytterligare 750 miljoner kronor på att förstärka bland annat SOS Alarm, Tullen, Säkerhetspolisen, Åklagarmyndigheten, Ekobrottsmyndigheten och Kriminalvården.

– Försvarsmakten och Säkerhetspolitiken ges verktyg för att kunna stoppa utkontraktering av känslig information. Den nya nationella säkerhetsstrategin ska genomföras, säger Stefan Löfven.

Oppositionen kritisk

Förhoppningen är även att de extra miljonerna ska ge resultat i brottsbekämpning på hemmaplan.

– Det handlar om att klara upp fler brott, men också öka tryggheten, säger justitieminister Morgan Johansson, S, vid en pressträff.

Men även om oppositionen också vill stärka polis och rättsväsende hördes kritiska röster mot regeringens nya löften.

"Statsministerns löften om allt till alla finansieras med en politik som slår mot jobb och företag. Det bygger inte Sverige starkt." skriver C-ledaren Annie Lööf på Twitter.

KD-ledaren Ebba Busch Thor saknade vissa välfärdsfrågor i regeringsförklaringen:

"Statsministern nämner inte äldreomsorgen i sin regeringsförklaring. Sveket mot äldre kommer att fortsätta." skriver hon på Twitter.

På väg in i riksdagen uppgav Kristdemokraternas EU-parlamentariker Lars Adaktusson att han kommer att kandidera för en riksdagsplats i nästa års val.