Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Löfven vill kvotera
i bolagsstyrelser

STOCKHOLM. S-ledaren Stefan Löfven vill lagstifta om kvotering i bolagsstyrelser. Det kön som är underrepresenterat ska ges 40 procent av platserna, föreslår han.

- Det är en moralisk fråga, men det är också en ekonomisk fråga, en rationell fråga, säger Stefan Löfven till SVT.

Är kvotering rätt väg att gå för att få in fler kvinnor i bolagsstyrelser?

Frågan om könskvotering i bolagsstyrelser har diskuterats under en längre tid av Socialdemokraterna. Icas styrelse har saknat kvinnor i styrelsen vilket jämställdhetsministern Nyamko Sabuni (FP), tidigare uttalat sig om för SVT:

- Jag anser det inte vara politiskt ansvar att bestämma hur ägarna utnämner till sina styrelser. Därmed menar jag att det är näringslivets ansvar. Vi skapar förutsättningar, de rekryterar och de utnämner. Och jag hoppas verkligen att de utnämner de kompetenta kvinnor som finns.

Nöjer sig inte

Men Socialdemokraterna nöjer sig inte där.

- Vi menar att det är dags att ta det steget nu. Den här bolagskoden, den har inte fungerat i det avseendet. Vi kunde se nu senaste mätningen att det till och med minskat andelen kvinnor i bolagsstyrelserna. Om än så lite, så är det ett trendbrott. Och det är åt fel håll, säger Stefan Löfven, till SVT.

Om Socialdemokraterna kommer till makten så ser partiet att näringslivet tar ansvar i första hand. Men gör man inte det är de beredda att lagstifta om frågan.