Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Löfven vill ha en ny coronakommission

Samtliga partiledare samlades för att diskutera coronakrisen – Ebba Busch: ”Måste ge besked nu”.
Stefan Löfven.Foto: JESSICA GOW/TT / TT NYHETSBYRÅN
Ebba Busch.Foto: HENRIK MONTGOMERY/TT / TT NYHETSBYRÅN

Statsminister Stefan Löfven (S) vill tillsätta en kommission som ska gå igenom händelser och beslut under coronakrisen.

Riksdagens partier ska ges inflytande över hur den ska arbeta och vad den ska göra.

Löfven, som har informerat partiledarna i riksdagen om tankarna på en kommission, tänker sig att den ska börja arbeta efter krisen, inte nu.

– När krisen är över, jag betonar: när den är över, har regeringen för avsikt att tillsätta en sådan kommission, säger Löfven till TT.

– Vi måste börja fundera på och dra slutsatser av hur det här har påverkat och vad det är vi behöver förstärka i samhället, säger han.

Enligt Löfven ska kommissionen gå igenom händelseförloppet, vilka beslut som har fattats av myndigheter och politiker och hur Sveriges förvaltningsmodell fungerar i ett sådant läge.

– Det kräver en särskild kommission.

Kristdemokraternas partiledare Ebba Busch välkomnar Löfvens besked, men tycker att kommissionen borde tillsättas redan nu.

– Det har ett stort värde att någon kan följa krisen medan den pågår. Det kan vara svårt att få fram information efteråt, säger hon.

Direktiv och tidsplan

Men någon arbetsorder eller instruktion för den tänkta kommissionen finns inte ännu.

– Vi måste återkomma om direktiv, vilka som ska sitta i den och tidsplan. Jag kommer också att inhämta synpunkter från riksdagens partier om hur man lägger upp en sådan kommission, säger Löfven. 

Det går inte att säga något nu om när en kommission bör kunna leverera eftersom krisen först måste vara över, enligt Löfven.

Samla fakta

Han säger att det handlar om att samla in så mycket fakta som möjligt men också att kommissionen ska dra slutsatser om vad som behöver förstärkas, förbättras och ändras i samhället som en följd av det som skett.

Statsvetarprofessorn Bo Rothstein i Göteborg har krävt att en haverikommission tillsätts. Den bör, anser han, gå igenom den svenska förvaltningsmodellen och var ansvaret ligger för att smittan har tagit sig in på äldreboenden och att så många äldre boende har avlidit i sjukdomen.

Missa inga nyheter om coronaviruset! Ladda ner eller starta om Expressens app, slå på notiser och välj ”coronaviruset” – då får du hela tiden senaste nyheterna. 

LÄS MER: Så ska de gamla undvika smittan på äldreboendet  

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.