Det finns redan ett förbud mot att Sverige skickar vapen till diktaturer, men undantagen i reglerna har gjort att stora delar av den svenska vapenexporten går just till icke-demokratier. Efter Ekots avslöjanden förra året om svenska planer på en vapenfabrik i Saudiarabien bestämde man i riksdagen att tillsätta en utredning för att skärpa reglerna.
"Det ska inte vara okej"
Stefan Löfven har tidigare inte satt ner foten i frågan. Socialdemokraternas ledare har vid flera tillfällen sagt att det finns säkerhetspolitiska skäl att bedriva vapenexporten till diktaturer, och att Sverige även i fortsättningen kan handla med Saudiarabien. Under en rundresa till ett antal S-ledda kommuner i veckan lämnar han nu tydligt besked.
- Det ska inte vara okej att exportera vapen till länder som uppenbart betraktas som diktaturer, säger Löfven.
Är det då rätt att Sverige fortsätter exportera till Saudiarabien?
- Vi ska försvåra sådana affärer, det är vår inriktning, det är inte okej. Det som en gång är inlett, leveranser och så, det kan vara betydligt svårare att göra något åt. Det utesluter det inte, men det kan vara svårare, säger Stefan Löfven.
"Det är ett viktigt besked"
Beskedet välkomnas av Miljöpartiet, Vänsterpartiet och Folkpartiet.
- Då har vi plötsligt en riksdagsmajoritet. Det här är ett viktigt besked. Vi skulle väldigt gärna vara med i en uppgörelse om att ta bort vapenexporten till diktaturer och helst också till krigförande länder, säger Jonas Sjöstedt, V.
- Jag hoppas att det här innebär att vi så snart det bara är möjligt får till regler som innebär att vi inte ska beväpna förtryckardiktaturer, säger Gustav Fridolin, MP.
Folkpartiet lämnade nyligen förslag till nytt partiprogram där en skarp formulering om vapenexporten fanns med.
- Det verkar som ett steg i rätt riktning. Givet de tidigare uttalanden som Stefan Löfven gjort när det gäller exporten av försvarsmateriel till icke-demokratier återstår det en del att bevisa i sammanhanget, säger Allan Widman, försvarspolitisk talesperson, FP.