Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Löfven vill förbjuda vapen till diktaturer

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Sätter stopp. Stefan Löfven går till angrepp mot vapenexporten: "Det ska inte vara okej att exportera vapen till länder som uppenbart betraktas som diktaturer".
Foto: Cornelia Nordström

"Det ska inte vara okej att exportera vapen till länder som uppenbart betraktas som diktaturer."

Det säger nu Stefan Löfven och vänder i frågan om Sverige ska skicka vapen till icke-demokratier.

- Det isolerar Moderaterna ännu mer i sin uppfattning att Sverige tjänar på att beväpna diktaturer, säger Gustav Fridolin, MP, som möter S-ledaren i "Bar & Politik" med Niklas Svensson i kväll.

Det finns redan ett förbud mot att Sverige skickar vapen till diktaturer, men undantagen i reglerna har gjort att stora delar av den svenska vapenexporten går just till icke-demokratier. Efter Ekots avslöjanden förra året om svenska planer på en vapenfabrik i Saudiarabien bestämde man i riksdagen att tillsätta en utredning för att skärpa reglerna.

"Det ska inte vara okej"

Stefan Löfven har tidigare inte satt ner foten i frågan. Socialdemokraternas ledare har vid flera tillfällen sagt att det finns säkerhetspolitiska skäl att bedriva vapenexporten till diktaturer, och att Sverige även i fortsättningen kan handla med Saudiarabien. Under en rundresa till ett antal S-ledda kommuner i veckan lämnar han nu tydligt besked.

- Det ska inte vara okej att exportera vapen till länder som uppenbart betraktas som diktaturer, säger Löfven.

Är det då rätt att Sverige fortsätter exportera till Saudiarabien?

- Vi ska försvåra sådana affärer, det är vår inriktning, det är inte okej. Det som en gång är inlett, leveranser och så, det kan vara betydligt svårare att göra något åt. Det utesluter det inte, men det kan vara svårare, säger Stefan Löfven.

"Det är ett viktigt besked"

Beskedet välkomnas av Miljöpartiet, Vänsterpartiet och Folkpartiet.

- Då har vi plötsligt en riksdagsmajoritet. Det här är ett viktigt besked. Vi skulle väldigt gärna vara med i en uppgörelse om att ta bort vapenexporten till diktaturer och helst också till krigförande länder, säger Jonas Sjöstedt, V.

- Jag hoppas att det här innebär att vi så snart det bara är möjligt får till regler som innebär att vi inte ska beväpna förtryckardiktaturer, säger Gustav Fridolin, MP.

Folkpartiet lämnade nyligen förslag till nytt partiprogram där en skarp formulering om vapenexporten fanns med.

- Det verkar som ett steg i rätt riktning. Givet de tidigare uttalanden som Stefan Löfven gjort när det gäller exporten av försvarsmateriel till icke-demokratier återstår det en del att bevisa i sammanhanget, säger Allan Widman, försvarspolitisk talesperson, FP.

Saudiarabien Sveriges näst största vapenkund

Trots ett generellt förbud mot vapenexport till diktaturer gick mer än 50 procent av den svenska exporten 2011 till icke-demokratier enligt exportmyndigheten ISP. Andelen sjönk 2012 till 20 procent av den totala vapenexporten och gick bland annat till Saudiarabien och Bahrain.

Alla riksdagens partier beslutade förra våren att reglerna för vapenexport till diktaturer ska skärpas.

En parlamentarisk utredning är nu i arbete och har fram till den 15 december 2014 på sig för att lägga fram sina förslag.

De fem största mottagarländerna är Indien (1 438 miljoner kronor), Saudiarabien (922 miljoner kronor), Frankrike (899 miljoner kronor), Pakistan (615 miljoner kronor) och Thailand (600 miljoner kronor).

Källa: Svenska freds- och skiljedomsföreningen och riksdagen

Ska Sverige exportera vapen till diktaturer?

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.