Sätter stopp. Stefan Löfven går till angrepp mot vapenexporten: "Det ska inte vara okej att exportera vapen till länder som uppenbart betraktas som diktaturer". Foto: Cornelia Nordström
Sätter stopp. Stefan Löfven går till angrepp mot vapenexporten: "Det ska inte vara okej att exportera vapen till länder som uppenbart betraktas som diktaturer". Foto: Cornelia Nordström

Löfven vill förbjuda vapen till diktaturer

Publicerad

"Det ska inte vara okej att exportera vapen till länder som uppenbart betraktas som diktaturer."

Det säger nu Stefan Löfven och vänder i frågan om Sverige ska skicka vapen till icke-demokratier.

- Det isolerar Moderaterna ännu mer i sin uppfattning att Sverige tjänar på att beväpna diktaturer, säger Gustav Fridolin, MP, som möter S-ledaren i "Bar & Politik" med Niklas Svensson i kväll.

Det finns redan ett förbud mot att Sverige skickar vapen till diktaturer, men undantagen i reglerna har gjort att stora delar av den svenska vapenexporten går just till icke-demokratier. Efter Ekots avslöjanden förra året om svenska planer på en vapenfabrik i Saudiarabien bestämde man i riksdagen att tillsätta en utredning för att skärpa reglerna.

"Det ska inte vara okej"

Stefan Löfven har tidigare inte satt ner foten i frågan. Socialdemokraternas ledare har vid flera tillfällen sagt att det finns säkerhetspolitiska skäl att bedriva vapenexporten till diktaturer, och att Sverige även i fortsättningen kan handla med Saudiarabien. Under en rundresa till ett antal S-ledda kommuner i veckan lämnar han nu tydligt besked.

- Det ska inte vara okej att exportera vapen till länder som uppenbart betraktas som diktaturer, säger Löfven.

Är det då rätt att Sverige fortsätter exportera till Saudiarabien?

- Vi ska försvåra sådana affärer, det är vår inriktning, det är inte okej. Det som en gång är inlett, leveranser och så, det kan vara betydligt svårare att göra något åt. Det utesluter det inte, men det kan vara svårare, säger Stefan Löfven.

"Det är ett viktigt besked"

Beskedet välkomnas av Miljöpartiet, Vänsterpartiet och Folkpartiet.

- Då har vi plötsligt en riksdagsmajoritet. Det här är ett viktigt besked. Vi skulle väldigt gärna vara med i en uppgörelse om att ta bort vapenexporten till diktaturer och helst också till krigförande länder, säger Jonas Sjöstedt, V.

- Jag hoppas att det här innebär att vi så snart det bara är möjligt får till regler som innebär att vi inte ska beväpna förtryckardiktaturer, säger Gustav Fridolin, MP.

Folkpartiet lämnade nyligen förslag till nytt partiprogram där en skarp formulering om vapenexporten fanns med.

- Det verkar som ett steg i rätt riktning. Givet de tidigare uttalanden som Stefan Löfven gjort när det gäller exporten av försvarsmateriel till icke-demokratier återstår det en del att bevisa i sammanhanget, säger Allan Widman, försvarspolitisk talesperson, FP.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag