Stefan Löfven. Foto: Samuel Unéus
Stefan Löfven. Foto: Samuel Unéus

Löfven vill
avskaffa läx-rut

Publicerad

Det omdebatterade rut-avdraget för läxhjälp åt gymnasielever kommer att avskaffas om Socialdemokraterna vinner valet 2014.

Det lovar S-ledare Stefan Löfven, rapporterar Ekot.

Samtidigt kommer nya siffror som visar att de rödgröna har medvind i opinionen.

Rut-avdraget för läxhjälp åt gymnasielever blev hårt kritiserat från oppositionen och röstades igenom i slutet av förra året efter en utdragen riksdagsdebatt.

Nu säger S-ledaren Stefan Löfven att Socialdemokraterna kommer att avskaffa det om de får makten efter valet 2014, rapporterar Ekot.

– Det ska tas bort, säger Löfven till Ekot och förklarar:

– Alla ska ha tillgång till läxhjälp. Inte bara några.

Medvind för rödgröna

Utspelet kommer samtidigt som nya siffror från Yougov som publiceras i Metro visar att de rödgröna ökar sitt försprång och får 45,8 procent mot regeringspartiernas 41,3 procent.

Socialdemokraterna går framåt marginellt med 0,1 enheter.

Mätningen är gjord med hjälp av en webbenkät – en mätmetod som kritiseras av statsvetare som ej tillförlitlig – som 1787 personer deltog i.

Sverigedemokraterna får 12,5 procent i mätningen – en ökning med 1,6 procentenheter.

Både Centerpartiet och Kristdemokraterna hamnar ovanför 4-procentspärren.

Alla förändringar ligger inom felmarginalen.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag