Betygen, Nato och arbetsgivaravgifter – i kväll när nyvalda M-ledaren Anna Kinberg Batra hade sin första duell med statsminister Löfven fanns det gott om ämnen där det tände till.
När Löfven vägrade ge besked om betyg i årskurs fyra fick han en skarp tillrättavisning.
– Vi har en vald riksdag. Det måste man följa – det kan man inte välja, sa Anna Kinberg Batra i tv-studion och fortsatte:
– Jag tror att svenska folket väntar sig att statsministern ska följa riksdagsbeslut.
Efteråt var hon även kritisk mot att sänkningen av arbetsgivaravgiften för unga inte sänkts, en reform som skulle vara genomförd 1 januari.
– Jag förutsätter att regeringens genomför riksdagens beslut. Det är så vår demokrati fungerar. Inte minst för alla ungdomars skull är det viktigt, säger hon till Expressen.
Uppfattar du att Stefan Löfven förhalar?
– Nu har det gått några dagar på vårterminen. Men jag konstaterar att regeringen är skyldig att genomför riksdagens beslut, säger Kinberg Batra.
Stefan Löfven förtydligar efteråt i intervju med Expressen att han kommer att respektera riksdagens beslut i betygsfrågan.
– Men vad säger är att innan vi fattar beslut, så måste vi diskutera det. Jag tycker fortfarande att det är ideologisk blindhet att genomföra ett beslut som alla tycker är dåligt. När forskningen och professionen står bakom, då kan vi bestämma oss, säger Löfven till Expressen.
Även kring Nato går åsikterna isär.
Stefan Löfven varnar för att ett svenskt medlemskap i Nato snarast kan skapa instabilitet i regionen, men Moderaterna vill att saken ska utredas.
– När världen förändras måste säkerhetspolitiken också göra det. Det vi är överens om sedan förra försvarsberedningen är att Sverige behöver bygga säkerhet tillsammans med andra – och då är det Nato som är aktuellt, säger Anna Kinberg Batra till Expressen.
Båda partiledarna ställde sig i "Aktuellts" duell bakom asylrätten. Stefan Löfven öppnade också för att kräva övriga Europa på ersättning. Länder som Sverige och Tyskland som välkomnar flyktingar måste kompenseras ekonomiskt, menar han.
– Vi har så många flyktingar, mer än 50 miljoner. En procent kommer till Europa. Då är det rimligtvis så att vi hjälps åt. De som faktiskt gör det ska få stöd, säger Stefan Löfven till Expressen och fortsätter:
– Jag tycker det är dags att föra upp den diskussionen, ja. Vi kan inte hålla i och säga att alla borde vara solidariska. Och sedan är det bara några som ska göra det. Det är samma som när några kommuner i Sverige, ofta välbärgade, inte tar emot flyktingar.