Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Löfven vill att EU betalar för flyktingar

Foto: Anna-Karin Nilsson

Sverige ska fortsätta ta emot flyktingar – men övriga Europa måste hjälpa till.

Annars kan det bli aktuellt att kräva ersättning av EU, säger Stefan Lövfen.

– Jag tycker det är dags att föra upp den diskussionen, ja. Vi kan inte hålla i och säga att alla borde vara solidariska. Och sedan är det bara några som ska göra det, säger han till Expressen.

Betygen, Nato och arbetsgivaravgifter – i kväll när nyvalda M-ledaren Anna Kinberg Batra hade sin första duell med statsminister Löfven fanns det gott om ämnen där det tände till.

När Löfven vägrade ge besked om betyg i årskurs fyra fick han en skarp tillrättavisning.

– Vi har en vald riksdag. Det måste man följa – det kan man inte välja, sa Anna Kinberg Batra i tv-studion och fortsatte:

– Jag tror att svenska folket väntar sig att statsministern ska följa riksdagsbeslut.

Efteråt var hon även kritisk mot att sänkningen av arbetsgivaravgiften för unga inte sänkts, en reform som skulle vara genomförd 1 januari.

– Jag förutsätter att regeringens genomför riksdagens beslut. Det är så vår demokrati fungerar. Inte minst för alla ungdomars skull är det viktigt, säger hon till Expressen.

Uppfattar du att Stefan Löfven förhalar?

– Nu har det gått några dagar på vårterminen. Men jag konstaterar att regeringen är skyldig att genomför riksdagens beslut, säger Kinberg Batra.

Stefan Löfven förtydligar efteråt i intervju med Expressen att han kommer att respektera riksdagens beslut i betygsfrågan.

– Men vad säger är att innan vi fattar beslut, så måste vi diskutera det. Jag tycker fortfarande att det är ideologisk blindhet att genomföra ett beslut som alla tycker är dåligt. När forskningen och professionen står bakom, då kan vi bestämma oss, säger Löfven till Expressen.

Även kring Nato går åsikterna isär.

Stefan Löfven varnar för att ett svenskt medlemskap i Nato snarast kan skapa instabilitet i regionen, men Moderaterna vill att saken ska utredas.

– När världen förändras måste säkerhetspolitiken också göra det. Det vi är överens om sedan förra försvarsberedningen är att Sverige behöver bygga säkerhet tillsammans med andra – och då är det Nato som är aktuellt, säger Anna Kinberg Batra till Expressen.

Båda partiledarna ställde sig i "Aktuellts" duell bakom asylrätten. Stefan Löfven öppnade också för att kräva övriga Europa på ersättning. Länder som Sverige och Tyskland som välkomnar flyktingar måste kompenseras ekonomiskt, menar han.

– Vi har så många flyktingar, mer än 50 miljoner. En procent kommer till Europa. Då är det rimligtvis så att vi hjälps åt. De som faktiskt gör det ska få stöd, säger Stefan Löfven till Expressen och fortsätter:

– Jag tycker det är dags att föra upp den diskussionen, ja. Vi kan inte hålla i och säga att alla borde vara solidariska. Och sedan är det bara några som ska göra det. Det är samma som när några kommuner i Sverige, ofta välbärgade, inte tar emot flyktingar.

Så var debatten

De ämnen som debatterades i kväll var Natomedlemskap, arbetslösheten, skolan, kärnkraften och decemberöverenskommelsen

Så här var debatten i korta drag:

• Omvärldsläget och Natomedlemskap

Där handlade det om att Moderaterna ville se ett Natomedlemskap på sikt och att man ville föra konstruktiva samtal om det.

Något som Löfven var emot

• Arbetslösheten

Anna Kinberg Batra talade om att Sverige behöver en arbetsmarknad som förändras, att det ska löna sig att fortsätta jobba sent, att arbetslivet ska bli längre och fler kunna gå på komvux.

Löfven tyckte att järnvägsunderhåll och bostadsupprustning är områden där jobb kan skapas.

Det var också några passager om budgeten. Stefan Löfven som regerar på alliansens budget sade bland annat

– Det är fel att någon annans budget ska gälla om man vunnit valet, det Anna Kindberg Batra gnäller på är sin egen budget.

Anna Kinberg Batra menade också att regeringens föreslagna reformer, som traineejobb, inte skulle leda till några nya jobb

Löfven menade också att han hölls tillbaka av den budget han ni tvingades regera på för att kunna vara tillräckligt offensiv i frågan om arbeten.

Både Löfven och Kinberg Batra säger att de vill stå upp för den asylrätt som nu finns.

• Skolan

Moderaterna och Kinberg Batra vill ha betyg från årskurs fyra för att det är viktigt för att kunna sätta in insatser för de elever som behöver extra hjälp.

Stefan Löfven menade att extrainsatser ska sättas in redan från årskurs ett, men han tyckte inte att betyg är rätt väg.

Stefan Löfven ville inte svara på om regeringen kommer att genomföra ett beslut - som alliansen alltså vill ha - om betyg redan från årskurs fyra även om riksdagen skulle rösta på detta.

Något som Kinberg Batra kritiserade.

• Decemberöverenskommelsen

Där sade Kinberg Batra att alliansen ska släppa fram regeringens nästa budget, bara inte den rödgröna budgeten försöker gå på för mycket bara för att Alliansen nu lovat det

Kinberg Batra sade också att hon inte kommer att sluta vara i opposition på grund av decemberöverenskommelsen och hoppas att Stefan Löfven får ett ”nytt jobb”.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.