Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Löfven: Viktigt att se att det kommer färre flyktingar

Foto: (C) PELLE T NILSSON / (C) PELLE T NILSSON/STELLA PICTURES
Foto: FRITZ SCHIBLI / EXPRESSEN/KVP

Det är viktigt att väljarna ser att det kommer färre flyktingar till Sverige sedan regeringen lagt om migrationspolitiken. 

Det är statsministerns budskap till de LO-medlemmar som sympatiserar med Sverigedemokraterna i stället för hans eget parti. 

– Jag tror att en del av LO-förbundens medlemmar är lite oroliga för migrationen, säger Stefan Löfven till tidningen Arbetet

Sverigedemokraterna är populära bland LO-medlemmarna. 

Enligt SCB-siffror över partisympatier utifrån facktillhörighet, från december 2017, hade SD stöd av 20 procent av LO-medlemmarnas. Stödet för S var drygt 46 procent – en siffra som sjunkit kraftigt sedan SD:s genombrott i svensk politik.  

När statsministern Stefan Löfven, S, intervjuas i tidningen Arbetet pratar han bland annat om partiets nya – och tuffare – migrations- och integrationspolitik. 

”Det är färre som kommer till Sverige”

I samband med flyktingkrisen valde regeringen att anpassa flyktingmottagandet till EU:s lägstanivå och därtill har S nyligen meddelat att man vill stoppa den arbetskraftsinvandring som rör lågkvalificerade jobb. Enligt Löfven är det bättre att arbetslösa och nyanlända som redan finns i Sverige tar jobb som städare, tidningsbud och diskare.   

– Jag tror att en del av LO-förbundens medlemmar är lite oroliga för migrationen. Det är en fråga som många funderar på och då är det viktigt att se att vi nu har lagt om migrationspolitiken som helhet så att det är färre som kommer till Sverige, säger Stefan Löfven till Arbetet. 

Statsministern understryker att EU-länderna måste dela på ansvaret för flyktingarna. 

– Den här frågan med arbetskraftsinvandring ligger liksom i samma fåra. Man ska veta att vi har en migrationspolitik som är hållbar och då måste arbetskraftsinvandringen också vara det, säger Stefan Löfven vidare till tidningen. 


Läs även: Så gick det till när Socialdemokraterna totalt svängde om invandringen 


Ökat förtroende för nya invandringspolitiken

Enligt de senaste Demoskopmätningarna där väljarna svarar på vilket parti som har bäst politik i ett antal olika sakfrågor syns det att allt fler väljare tycker att S har den bästa invandringspolitiken – S kommer på andra plats efter SD. 

– Socialdemokraterna har bytt fot ganska dramatiskt i den här frågan, har nog många uppfattat. Och Socialdemokraterna är det parti som enskilt har flyttat sig framåt mest vad gäller integration och invandring, sa Demoskops vd Anders Lindholm till Expressen i förra veckan efter att den senaste mätningen kommit. 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.