Löfven viker sig för kravet från SSU

Stefan Löfven viker sig för SSU-kravet på åtgärder för arbetslösa ungdomar inom 90 dagar.

I sitt stora tal på S-kongressen i dag släppte han nyheten.

- SSU sade: Vi kan inte vänta! Och därför säger jag i dag: Ni har rätt!, skanderade Löfven från talarstolen.

Strax efter 13.30 i dag valdes Stefan Löfven till partiledare av kongressen. Under stående ovationer och med en stor bukett rosor i famnen gick han sedan upp på scenen för att hålla sitt stora tal till partiet.

Han inledde med att prata om socialdemokratiska kärnvärden som solidaritet, jämställdhet och jämlikhet.

- Det är dags att intensifiera arbetet mot diskriminering och förtryck, sade Stefan Löfven.

S-ledaren gick sedan igenom en lång rad ämnen, som bland annat EU, rätten till heltid, miljö, Palestinafrågan - och förstås välfärden och jobben.

I slutet av talet släppte han sin nyhet. Den handlar om det krav som SSU har drivit innan kongressen.

Stefan Löfven: ”Ni har rätt”

Ungdomsförbundet har fört en kampanj för att få igenom en garanti att unga arbetslösa ska få hjälp från första dagen och praktik, jobb eller utbildning efter 90 dagar. Sedan dess har en majoritet av ombuden och LO ställt sig bakom kravet.

Inför kongressen ville inte partistyrelsen slå fast någon tidsgräns. De ville inte binda upp sig inför kommande skuggbudgetar. Reformen kostar 3-5 miljarder mer än den sexmånadersgaranti som S föreslog i höstbudgeten.

Men nu viker sig Stefan Löfven och partistyrelsen till förmån för SSU-kravet.

- I höstas satte vi gränsen till inom 180 dagar, men SSU sade: Vi kan inte vänta! Jag säger så här till er i dag: Ni har rätt! Det kan inte jag heller!, sade Löfven från talarstolen och möttes av rungande applåder.

Sedan slog han fast att SSU-linjen nu blir partiets linje.

- Därför går vi nu gemensamt fram med en reform som innebär att du som ung får jobb eller studier inom 90 dagar. Ingen ung människa ska någonsin lämnas i passitivitet. Alla unga ska studera eller arbeta. Det är socialdemokratisk politik, sade S-ledaren.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.