Löfven: Vi utesluter inte nedstängning

Följ senaste nytt i Expressen TV – vi sänder direkt mellan 07 och 23 varje vardag och mellan 11 och 20 på helger.
Löfven i SVT.
Foto: SVT

Stefan Löfven (S) säger sig ”ta fullt ansvar” för Sveriges ifrågasatta coronastrategi.

Statsministern försvarar samtidigt ministrarnas privata julresor, bland annat finansministerns fjällresa.

På frågan om en nedstängning av landet kan bli aktuell svarar han:

– Vi utesluter inte det, men jag hoppas att det inte kommer att behövas, att vi kommer att se en dämpning av smittspridning och dödsfall.

Statsminister Stefan Löfven (S) frågas ut om Sveriges coronastrategi i SVT:s specialprogram med programledarna Nike Nylander och Camilla Kvartoft.

Löfven säger att han fortfarande inte vill utvärdera Sveriges åtgärder, förrän pandemin är över, men medger att han som statsminister har det yttersta ansvaret. 

Hittills har över 10 000 personer dött med covid-19 i Sverige, och överdödligheten är just nu den 16:e högsta i världen. Statsministern invänder samtidigt mot jämförelsen med andra länder.

– Jag känner viss ödmjukhet inför det här. Det kan vara så att det är skillnad på smittspridning. Danmark som klarade sig bra i våras har haft mer smittspridning i höst. Portugal, som klarade sig bättre i våras har nu svåra problem.

Stefan Löfven hävdar att många med honom inte förutsåg en så kraftig andra smittovåg.

– Inför hösten trodde många att det blir klusterutbrott men inte så stor andra våg som det har blivit.

Löfven: ”Inte farligt att åka skidor”

Sveriges strategi har till stor del byggt på frivillighet och rekommendationer. SVT:s grafer över rörelsemönster i kollektivtrafiken visar dock att följsamheten varit lägre i Sverige jämfört med flera andra länder. 

Statsministern upprepar att den jämförelsen bör studeras först efter pandemin.

– De beslut som fattades var inte heller bara råd och rekommendationer, vi begränsade till exempel möjligheten till folksamlingar. Vi har ju infört historiska insatser, säger Stefan Löfven.

SVT: Visar inte det att rekommendationer är svåra att få effektiva, om inte ens ministrar orkar leva efter dem?

– Jag har ändrat arbetet. Vi ser till att regeringen sammanträder på annan plats. Privat har vi naturligtvis ändrat våra rutiner. Dragit ner rejält på besök i butiker, liksom restaurang. De få gånger jag har gjort det har jag säkerställt att det är smittsäkert.

Angående finansminister Magdalena Anderssons (S) resa till fjällen i vinter säger Löfven:

– Finansministern... det är inte farligt att vara ute och åka skidor.


Frågas ut om pandemin

Programledarna Camilla Kvartoft och Nike Nylander håller i SVT:s utfrågning om coronapandemin.

Gäster är statsminister Stefan Löfven (S), statsepidemiolog Anders Tegnell, socialminister Lena Hallengren (S) samt företrädare för Sveriges kommuner och regioner, bland andra Stockholms äldreborgarråd Erik Slottner (KD) och Johnny Magnusson (M), ordförande i regionstyrelsen för Västra Götaland.

Frågas ut i SVT:s Agenda.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.