Stefan Löfven om massövergreppen: "Det är ett stort demokratiskt problem för hela vårt land". Foto: Anna-Karin NilssonStefan Löfven om massövergreppen: "Det är ett stort demokratiskt problem för hela vårt land". Foto: Anna-Karin Nilsson

Stefan Löfven om massövergreppen: "Det är ett stort demokratiskt problem för hela vårt land".

 Foto: Anna-Karin Nilsson
Det är helt oacceptabelt. Polisen ska informera allmänheten om de brott som begås, säger Gustav Fridolin. Foto: Pelle T NilssonDet är helt oacceptabelt. Polisen ska informera allmänheten om de brott som begås, säger Gustav Fridolin. Foto: Pelle T Nilsson
Det är helt oacceptabelt. Polisen ska informera allmänheten om de brott som begås, säger Gustav Fridolin. Foto: Pelle T Nilsson

Löfven: "Vi ska inte vända bort blicken"

Publicerad

Efter att massövergrepp mot unga flickor och kvinnor på en festival i Stockholm i somras uppdagats har polisen anklagats för att mörka händelsen.

Nu kommenterar Stefan Löfven, S, för första gången händelserna och riktar stark kritik mot polisens agerande.

– Det är ett dubbelt svek mot de här kvinnorna, säger statsministern.

Expressen har tidigare rapporterat om de massövergrepp som har drabbat unga flickor och kvinnor i Kalmar på nyårsafton och även i Stockholm, på festivalen We Are Stockholm, i somras.

Enligt Dagens Nyheter har polisen mörkat händelserna i Stockholm. En polisrapport som DN hänvisar till beskriver de misstänktas etnicitet och poliskällor har uppgett för DN att frågan är känslig. Till Expressen säger Peter Ågren, chef för Södermalmspolisen:

– Det handlar om att spela främlingsfientliga krafter i händerna när vi börjar prata om etnicitet utifrån ett brott som har begåtts, säger han.

Bröt tystnaden

Statsminister Stefan Löfven har hittills inte kommenterar händelserna. Men Löfven bröt under måndagen tystnaden i samband med att han tog mot Lettlands president Raimonds Vējonis på regeringshögkvarteret Rosenbad.

– Först vill jag ha sagt att jag känner en mycket stark vrede att unga kvinnor inte ska kunna gå på en musikfestival utan att bli kränkta, sexuellt trakasserade och attackerade. Det här är ett mycket stort problem för de som är drabbade, men också ett demokratiskt problem för hela vårt land och därför ska vi inte vika en tum. Vi ska inte blunda och vända bort blicken. Vi ska ta tag i ett sånt här allvarligt problem. Det är det första jag vill ha sagt, säger han.

Statsministern kritiserar också polisens agerande.

– Nu kan vi se från den här rapporteringen, det är förtjänstfullt rapporterat av flera medier, ett mönster, att det både är enskilda män men inte minst män i grupp som tar sig för att på ett vedervärdigt sätt kränka kvinnor.

Stefan Löfven fortsätter:

– Vi ska hantera det tufft. Det är ett brott och brott ska beivras, de skyldiga ska lagföras. I det här fallet ser vi ett dubbelt svek mot de här unga kvinnorna, det ena är att det inte blivit lagfört och hanterat på det sätt vi skulle önska. Det andra är att polisen dessutom inte informerat eller berättat om de här problemen. Det är ett dubbelt svek mot de här kvinnorna, säger statsministern.

En polischef som citeras säger att man inte vill spela Sverigedemokraterna i händerna. Ska polisen verkligen ta politisk hänsyn?

-–Polisen ska enligt min uppfattning, det är därför jag säger att det är ett dubbelt svek, de ska självklart beivra brott och lagföra skyldiga människor. Man ska inte, av något skäl som helst i det här fallet, försöka dölja något. Vi har ett problem med det här, det ska upp till dagen, vi ska ta tag i det. Nu ska rikspolischefen gå till botten med det här.

Har du haft kontakt med honom om frågan?

– Nej, det är ansvarigt statsråd som har hållit kontakt om det. Det är inget snack om det, nu ska rikspolischefen gå till botten med detta.

Statsministern vill inte spekulera i vad som kan ligga bakom polisens agerande.

– Det måste rikspolischefens utredning komma fram till varför det har blivit så. Det är fel och vi ska inte blunda. Om vi har problem i vårt land med att unga kvinnor inte kan gå på musikfestival utan att bli kränkta så ska det givetvis hanteras.

Fridolin reagerade

Också utbildningsminister Gustav Fridolin, MP, reagerar starkt på händelserna.

– Det är helt oacceptabelt. Polisen ska informera allmänheten om de brott som begås, säger han och betonar att polisen inte ska ta någon politisk hänsyn.

– Den typen av hänsyn ska inte polisen eller någon annan myndighet ta. Man ska redovisa det som händer för allmänheten. Det gäller så klart särskilt polisen. Alla vi som nu läser om de här fruktansvärda brotten blir så klart, det är fruktansvärt det som skett och som unga varit utsatta för. Ska man kunna göra bra insatser måste den informationen också finnas bland alla.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag