Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Löfven: "Vi måste få stopp på det här"

EU-ledarna samlas i ett toppmöte i Bryssel på torsdag.
Foto: JULIEN WARNAND / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN
– Slutsatserna behöver se annorlunda ut. Inte att vi stöder, utan utreder det, säger Löfven om de så kallade "regionala plattformarna".
Foto: JANERIK HENRIKSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN

EU-toppmötet ska ta upp åtgärder för att minska migrationen till unionen.

Regeringen utesluter inte asylcenter utanför EU.

– Vi måste hitta sätt att bryta en utveckling där hundratusentals ekonomiska migranter försöker ta sig till Europa på mycket farliga sätt, säger statsminister Stefan Löfven (S) i riksdagens EU-nämnd.

– Vi måste få ett stopp på det här, för de är i händerna på smugglarna.

De splittrade EU-ledarna samlas i Bryssel på torsdag. På bordet ligger bland annat ett förslag om asylcenter utanför EU. De kallas på EU-språk för "plattformar för landstigning" eller "regionala plattformar".

Många oklarheter

I förslaget till slutsatser från toppmötet står att EU-ledarna stöder utvecklingen av ett sådant koncept.

Regeringen är inte beredd att ställa sig bakom den formuleringen. Löfven uppger att det finns för många oklarheter kring hur plattformarna skulle fungera. Regeringens linje är att förslaget ska utredas vidare tillsammans med FN:s flyktingorgan UNHCR, som enligt Löfven ligger bakom förslaget.

– Mandatet som regeringen fick är att förändra rådsslutssatserna från att stödja plattformar till att titta vidare på frågan, något annat mandat har regeringen inte fått, säger EU-nämndens ordförande Jonas Eriksson (MP) efter mötet.

– Slutsatserna behöver se annorlunda ut. Inte att vi stöder, utan utreder det, säger Löfven.

Till exempel är det oklart om plattformarna ska upprättas till havs, i länder i Nordafrika eller någon annanstans. Libyen har förklarat att man inte är intresserad av att vara värd för stora flyktingläger.

En första prövning

Löfven kunde i EU-nämnden inte svara på om personer som söker asyl inne i EU eller som räddas från båtar på internationellt vatten eller EU-vatten i Medelhavet ska föras till "plattformarna".

Tanken är dock att en första prövning göras på "plattformarna" av om det handlar om en person med skyddsbehov eller en ekonomisk migrant.

EU-toppmötets ordförande Donald Tusk skriver i inbjudan till toppmötet att förslaget skulle vara det mest effektiva sättet att stoppa migrantflödet och knäcka flyktingsmugglarnas affärsmodell.

Vänsterpartiet stödjer inte regeringens linje och tycker att regeringen ska säga nej redan nu.

V varnar

– Det här är ett förslag som länge drivits av extremhögern i Europa, säger Jens Holm (V).

Han pekar på att Australien använder sig av uppsamlingsläger på öar i Stilla havet.

– Situationen i dem är förfärlig och det är just också syftet. Det ska avskräcka människor från att söka asyl i Australien.

Löfven tycker dock att det är värt att fortsätta diskussionerna om plattformar.

– Tiotusentals människor har dött i Medelhavet. Ska vi då bara sitta och titta på? säger Löfven.

– Det är inget humanitärt att sitta och titta på när det här pågår.

Skärpt konflikt

Viktigt för regeringen är de som tar sig till EU också för söka asyl i EU, samt att de personer som anses ha skyddsbehov också kan vidarebosättas från plattformarna till något EU-land.

Tanken för ett halvår sedan var att EU-ledarna på toppmötet skulle vara överens om ett nytt framtida asylsystem för EU. Men det arbetet måste fortsätta ytterligare minst ett halvår. Samtidigt har den politiska krisen i EU skärpts.

Italiens nya regering har börjat vägra räddningsfartyg med migranter att lägga till i italienska hamnar. Italien anser att landet får för lite hjälp från övriga EU. Men någon överenskommelse om att fördela asylsökanden mellan EU-länderna är inte i sikte. Flera medlemstater säger hårdnackat nej till det, framförallt Ungern och Polen.

Samtidigt hotar det styrande partiet i delstaten Bayern i Tyskland, CSU, att avvisa asylsökande som registrerats i andra EU-länder direkt vid gränsen. Det förslaget oroar Österrike, men också Italien och Grekland dit många asylsökande först anländer i Europa.

Därför inriktas nu ansträngningarna i EU på att stoppa migrantflödet till Europa.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.