Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Löfven: "Vi har inte mycket tid på oss"

"Det har stor betydelse att de afrikanska länderna och EU ser på detta på samma sätt", säger statsminister Stefan Löfven.
Foto: Sven Lindwall
Angela Merkel är också på plats på Malta.
Foto: Sven Lindwall

VALLETTA, MALTA. Två toppmöten på två dagar.

Men inte närmare någon lösning på flyktingkrisen.

– Det är klart att det här inte är något som löses på kort tid, säger Stefan Löfven efter EU-ledarnas femte toppmöte om flyktingkrisen sedan årsskiftet.

Redan vid 17-tiden på torsdagen avslutades det informella toppmötet mellan EU:s stats- och regeringschefer i Maltas huvudstad Valletta. De hade då bland annat diskuterat kraven från Turkiet om EU-stöd på motsvarande 30 miljarder kronor som kompensation för att landet tar ett så stort ansvar i flyktingkrisen. I dagsläget bedöms närmare 2,2 miljoner flyktingar finnas i Turkiet.

– Det informella mötet som Europeiska rådet har hållit har gett vid handen att vi nu gör ett rejält försök med Turkiet. Det finns en genuin vilja från Turkiet och det finns också en sådan från Europeiska unionen, konstaterade Stefan Löfven på en pressträff efter toppmötet.

"Finns nu en bra grogrund"

EU-ledarnas femte toppmöte föregicks av ett motsvarande med ett 30-tal länder från Afrikanska unionen.

– Det har stor betydelse att de afrikanska länderna och EU ser på detta på samma sätt. Migration med kuvert kan vara något positivt och bra, till skillnad från den som sker av tvång, när människor måste fly undan förtryck och elände. Det finns nu en bra grogrund för en fortsättning, men detta är inget som görs jättesnabbt. Vi måste dock agera snabbt, för vi har inte mycket tid på oss, menar statsministern.

Så sent som på torsdagskvällen sa Stefan Löfven att den nuvarande Dublinförordningen inte fungerar.

– Vi behöver en ny Dublinförordning som behöver innehålla flera parametrar och faktorer för att det ska fungera. Det är dags att dra i gång den diskussionen på riktigt bland EU:s medlemsländer.

V-ledamot reagerade på Twitter

Det uttalandet fick Vänsterpartiets riksdagsledamot Jens Holm att reagera på Twitter.När Expressen ställer frågan till statsministern om hur han kommenterar det uttalandet från V-toppen, svarar han:

– Det har jag inte sagt heller, utan jag har sagt att Dublinförordningen tidvis är satt ur spel. Den fungerar inte som den borde göra. Det jag har sagt är att Dublinförordningen ska hållas så länge den finns på plats.

"Ingenting som görs nästa vecka"

Men sedan fortsätter han:

– Om vi ska ha en omfördelning, vilket alla nu pratar om, så behöver vi något annat efter "Dublin". Men det är ingenting som görs nästa vecka. Jag tycker dock att det är viktigt att vi tar upp den diskussionen. Jag har pratat med Angela Merkel om precis det, och jag har också nämnt att vi redan nu bör ta upp en sådan diskussion om hur efterföljaren ska se ut.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.