Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Löfven: "Vi har helt andra möjligheter"

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Stefan Löfven.
Foto: Anna-Karin Nilsson

Stefan Löfvens regering har flyt till slut – efter en historiskt tuff början.

Allianspartierna är oense internt, budgeten ligger fast och regeringen nystartar.

– Vi får helt andra möjlig­heter nu eftersom december­överenskommelsen ligger där. Nu sätter vi jobbagendan på plats, säger han till Dagens Industri.

Dagens Industri följde med statsministern i regeringsplanet när han besökte medicin­teknikföretaget Solutions for Tomorrow i Växjö. Han var där för tre år sedan, då var företaget i en innovationsfas. Nu har man fått en första miljonorder, siktar på utlandet och Stefan Löfven säger att det är precis så här som han vill att svenska företag ska utvecklas.

Förra veckan var han i Addis Abeba i Etiopien och träffade afrikanska ledare.

– De är inne i en fas som innebär att de går från att vara bidragspartners till Sverige till att vara affärspartners. Det ger oss helt nya möjligheter, säger Löfven i DI.

Budgetbråk skapade misstro

De första fyra månaderna som statsminister kunde Stefan Löfven inte ägna åt företagsbesök. Budgetbråk skapade osäkerhet och misstro kring hans regeringsduglighet. När han utlyste nyval var det politiska kaoset historiskt.

Nu försvarar han turerna kring Bromma flygplats. Frågan är "hanterad", och han har viktigare saker att prata om, menar han.

Även att riva upp den sänkta arbetsgivaravgiften för unga – något som regeringen fått mycket kritik för – är bra, inte minst för företagen, hävdar Stefan Löfven.

– Vi har en pragmatisk håll­ning till skatter. Vi måste ha skatter som gör att vi orkar med att till exempel utbilda de unga så att de kommer ut på arbetsmarknaden. Det borde också näringslivet fundera på, säger Stefan Löfven.

Alliansen splittrad

Nu går regeringen in i ett nytt skede. Decemberöverenskommelsen innebär att alliansen släpper igenom regeringens budget. Alliansens partier är dessutom splittrade i flera frågor. Denna splittring ser Stefan Löfven som en möjlighet till blocköverskridande överenskommelser i framtider, vilket är bra för Sverige, säger han i DI.

Om några veckor börjar samtalen inför en ny energiöverenskommelse. Det blir en utmaning för Metalls gamla förhandlare, eftersom MP säger nej till ny kärnkraft, samtidigt som M och FP vill ha kvar möjligheten. Men Löfven säger att förutsättningen för samtalen är att alla måste vara beredda på att kompromissa – allt för att företag och hushåll ska veta vad som gäller i energipolitiken.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.