Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Löfven: Vi håller på att förlora något i Sverige

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.

Stefan Löfven går till angrepp mot Fredrik Reinfeldt efter Sveriges katastrofala resultat i den nya Pisa-undersökningen.

– Frågan till Reinfeldt ska vara: Vad gjorde regeringen de fem första åren när de satt vid makten? De säger att i slutet av decenniet kommer vi att se förändringar, sa S-ledaren på en presskonferens.

Sverige har den sämsta utvecklingen av skolresultat av alla OECD-länder enligt den nya Pisa-rapporten.

Socialdemokraterna har den senaste tiden försökt att profilera sig ytterligare i skolfrågan - och efter rapporten tog Stefan Lfven tillfället i akt att kritisera regeringen.

– Mitt problem är inte Jan Björklund, det är regeringschefen Fredrik Reinfeldt. Är han nöjd? Tycker han att det här är ett bra resultat? sa Löfven på en presskonferens.

Löfven menar till exempel att Socialdemokraterns motstånd mot en höjd brytpunkt för statlig skatt delvis handlar om att det skulle förbättra skolresultaten.

– Nu krigar Fredrik Reinfeldt för ytterligare skattesänkningar på tre miljarder kronor för människor med höga inkomster, sa Löfven.

"Håller på att förlora"

Löfven kallade resultatet för en "nationell kris" och sa att det kan innebära att Sverige halkar efter i den globala konkurrensen.

– Vi håller på att förlora något i Sverige, som vi med rätta varit stolta över. Jag är genuint orolig. Det här är en mycket allvarlig signal, för de ungdomar som riskerar att komma ut med sämre förutsättningar och mycket allvarligt för landet Sverige, sa han.

Orsaken till problemen är regeringens brist på prioriteringar, enligt Löfven.

– Oavsett vad det handlar om är svaret alltid sänkta skatter. Det har varit mycket snack men lite verkstad, sa han.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.