Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Löfven varnar för ny kris: Finns inte oändliga resurser

Hör statsministerns tydliga budskap till svenskarna under coronakrisen
Stefan Löfven (S).
Foto: ANDERS WIKLUND/TT / TT NYHETSBYRÅN

Stefan Löfven (S) anser att Sverige bör hushålla med resurserna – för att klara kriser även efter corona.

Samtidigt öppnar statsministern för att på sikt omförhandla de 73 punkterna mellan S, MP, C och L.

– Situationen kommer med stor sannolikhet vara annorlunda. 

Regeringens ekonomiska krispaket har hittills inneburit en budgetpåverkan på över 200 miljarder kronor. På torsdagen justerade finansminister Magdalena Andersson (S) också upp prognosen för korttidspermitteringar. Över en halv miljon svenskar förväntas nu ha omfattats av åtgärden innan årsskiftet.

– Det är historiska satsningar som görs nu. Lägg till det vad vi gör på likviditetssidan, så är vi uppe i över 700 miljarder kronor. Vi måste satsa, och vill satsa, men det finns inga outsinliga källor här. Någonstans finns en gräns, säger statsminister Stefan Löfven (S) vid en presskonferens.

Löfven varnar för att coronakrisen kan följas av nya kriser, och att Sverige därför måste hushålla med ekonomin. 

– När det här är över finns inga garantier för att det är lugnt i tio år. Det kan komma något mer som vi inte känner till. Då känner jag ett ansvar att säga till svenska folket att vi har resurser för att klara det. Därför kan vi inte bete oss som att vi har oändligt med resurser. Det har vi inte. 

Löfven: ”Inte oändligt med resurser”

Samtidigt understryker statsministern att Sverige har haft ett gott utgångsläge.

– Vi har möjlighet att göra det här för att vi i ingången av krisen hade väldigt starka statsfinanser och låg statsskuld. Många länder önskar att de var i den situationen. Det finns mer resurser också för ett utdraget krisförlopp och för att återstarta ekonomin, men vi har inte oändligt med resurser. 

Svenskarna bör vara inställda på att krisen blir varaktig, anser Stefan Löfven.

– Vi har ett väldigt allvarligt ekonomiskt läge, och det är med stor sannolikhet att det kommer att påverka landet under en ganska lång tid framöver.

Ser du anledning att omförhandla januariuppgörelsen efter coronakrisen, eller kommer samtliga punkter att genomföras?

– Vi är inte där än på långa vägar, den utvärderingen är jag inte beredd att göra. Situationen kommer med stor sannolikhet vara annorlunda. Då får man se. Vi står upp för januariavtalet, men vi måste också göra en analys: Är det något som är så förändrat att vi behöver tänka om? Men samarbetet kommer jag att värna.

Ebba Busch efterlyser insyn

Under torsdagens frågestund i riksdagen efterlyste KD-ledaren Ebba Busch en större insyn i regeringens fortsatta strategiarbete, där fördelar och nackdelar med framtida åtgärder redovisas, för att i högre grad förankra beslut hos svenskarna. 

– Vi arbetar med Folkhälsomyndigheten med ett antal framtidsperspektiv, hur vi ska ta oss ur den här situationen, kring restriktioner och ekonomi. Inför sommaren ska vi arbeta igenom det för att ge så goda råd som möjligt till befolkningen. Jag bejakar inspel från de andra partiledarna, sedan tror jag inte att vi kommer att ha tid med några längre seminarieövningar om vilken strategi som är bäst, svarar Stefan Löfven.

Statsministern meddelade samtidigt att inreseförbudet till Sverige förlängs till 15 juni. Det gäller fortsatt utländska medborgare som reser till Sverige från länder utanför EU, med undantag för exempelvis Norge och Storbritannien. Beskedet kommer dagen efter att utrikesminister Ann Linde (S) aviserat att UD:s avrådan från icke-nödvändiga resor förlängs till 15 juli.

Här är Dr Albans nya låt för att stötta arbetet i coronakrisen.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.