Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Stefan Löfven: ”V kände sig kränkta”

Vänsterpartiet har hotat att fälla Stefan Löfvens regering vid lagförslag om marknadshyror eller uppluckring av arbetsrätten. Foto: OLLE SPORRONG
Nu berättar Löfven om slutförhandlingarna med Jonas Sjöstedt.Foto: TV4
Jonas Sjöstedt.Foto: ANNA-KARIN NILSSON

Vänsterpartiet har hotat att fälla Stefan Löfvens regering vid lagförslag om marknadshyror eller uppluckring av arbetsrätten. 

Nu berättar Löfven om slutförhandlingarna med Jonas Sjöstedt.

– Jag tror att Vänsterpartiet kände sig kränkta, säger han i TV4:s "Nyhetsmorgon".

Under onsdagen meddelade Vänsterpartiet att man släpper fram Stefan Löfven (S) som ny statsminister. Enligt vänsterledaren Jonas Sjöstedt (V) hade man då kommit överens med S på "ett antal punkter". En av dessa var formuleringen om att V ska lämnas utan politiskt inflytande, som Centerpartiet och Liberalerna krävde skulle ingå i överenskommelsen med S.

I en intervju med TV4:s "Nyhetsmorgon" bekräftar Löfven att man kommer kunna förhandla med Vänsterpartiet i vissa frågor. Han tror också att V kände sig "kränkta" av klausulen i avtalet, men försvarar det nya samarbetet med Miljöpartiet, Centerpartiet och Liberalerna.

LÄS MER: Löfven svarar på kritiken om skattesänkningarna

 

– Nu har vi jobbat i över fyra månader för en handlingskraftig regering. Ska det vara möjligt så måste vi kompromissa. Vänsterpartiet kan inte begära av mig att jag ska samarbeta med andra partier för att motverka en högerregering, men bara göra det så att mina åsikter går igenom, säger Löfven i "Nyhetsmorgon".

"Kan inte styra Vänsterpartiets agerande"

I samarbetet är det framför allt två punkter som Vänsterpartiet vänder sig emot: marknadshyror vid nybyggnation och en uppluckring av arbetsrätten. Vid lagförslag i dessa frågor hotar partiet att fälla Löfven vid en missförtroendeförklaring – något som Löfven besvarar i intervjun:

– Då säger Jonas Sjöstedt samtidigt till Sveriges löntagare att han väljer att låta en högerregering leda detta. Jag kan inte styra Vänsterpartiets agerande. Det får de stå för.

LÄS MER: Ministrarna som tar plats i Löfvens regering 

 

För att föreslå en misstroendeförklaring krävs 35 mandat i riksdagen – och för att genomföra den behöver 175 ledamöter rösta ja. Eftersom Vänsterpartiet bara har 28 mandat, skulle de då behöva stöd av fler partier.

Det nya januariavtalet innebär en ny relation mellan Löfven och Centerledaren Annie Lööf, som tidigare haft ett hårt tonläge i debatterna. I dag för de två partiledarna en bra dialog, enligt statsministern.

– I förhandlingarna är det både konstruktivitet och lite hårt ibland. Alla varit tydliga i ambitionen att komma i mål, och då bygger det på en ömsesidig respekt. Jag upplever att vi har en bra relation och en bra dialog, säger han i "Nyhetsmorgon".

På måndag klockan 11 kommer Stefan Löfven att presentera sin nya regering – som han i dag bekräftar är helt färdig. Om den kommande mandatperioden säger han:

– Det kommer bli svårt, naturligtvis. Det är fortfarande ett svårt parlamentariskt läge och vi kommer säkert råka ut för saker vi inte har en aning om i dag. Men då är det bra att ha en handlingskraftig regering.

 

LÄS MER: Uppgifter: MP-falang vill starta nytt parti 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.