Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Löfven välkomnar Margot Wallström

Stefan Löfven välkomnar Margot Wallströms eventuella comeback. Foto: Ylwa Yngvesson

Stefan Löfven välkomnar att Margot Wallström vill tillbaka till politiken.

Men om hon eventuellt kan få en ministerpost är för tidigt att uttala sig om för partiledaren.

– Margot och alla som vill bidra i det politiska arbetet, inte minst i valarbetet, är självfallet välkomna, säger han till Expressen.se.

Efter flera år utanför inrikespolitiken öppnar nu Margot Wallström för att komma tillbaka om det blir ett regeringsskifte.

I "Malou efter tio" i TV4 berättade hon på fredagsmorgonen att hon börjat känna ett sug efter att komma tillbaka till den svenska politiken, efter sin tid inom EU, FN och nu senast som projektdirektör på Svenska Postkodlotteriet.

– Det är klart, man är ju på något sätt en politisk varelse. Jag längtar tillbaka till många frågor, det kan jag säga. Det jag har sett av integrations- och invandringspolitiken gör ju att man längtar till att sätta tänderna i det, säger Margot Wallström till programledaren Malou von Sivers.

Socialdemokraternas partiledare Stefan Löfven ställer sig själv positiv till att Margot Wallström återvänder till inrikespolitiken.

– Det är självfallet positivt om en så duktig och erfaren politiker säger att hon är sugen att ge sig in i politiken igen, säger han.

Vill inte spekulera

En eventuell ministerpost vill han dock inte säga något om i nuläget.

– Spekulation i ministerposter ger jag mig överhuvudtaget in på, utan fördelningen av ministerposter kommer efter valet, säger Stefan Löfven.

– Vi har inte diskuterat några överhuvudtaget på det sättet. Margot och alla som vill bidra i det politiska arbetet, inte minst i valarbetet, är självfallet välkomna. Vi har många duktiga krafter, och vi behöver alla duktiga krafter. Så det är positivt i allmänhet.

Han har själv inte varit i kontakt med Margot Wallström under fredagen, men har ett sedan tidigare inplanerat möte med henne framöver. Enligt Stefan Löfven har de dock inte pratat om en eventuell comeback för Wallström.

– Inte så konkret. Men däremot är Margot en av flera som jag träffar av de som har varit aktiva politiker och de som är aktiva nu. Jag pratar självfallet med flera från tid till annan. Det är bra för mig, säger Löfven.

Många positiva

Han ser dock en stark politiker i Margot Wallström:

– Hennes styrkor är att hon är en erfaren, duktig politiker. Hon är omtyckt, respekterad, både inom men också långt utanför partiet. Hon har erfarenhet från inrikespolitik, hon har jobbat inom EU, hon har jobbat i FN. Så där finns stor tillgång.

När Expressen.se talade med ordföranden för några av Socialdemokraternas partidistrikt runtom i landet ställde även de sig positiva till att Margot Wallström återvänder till politiken.

– Det är inget vi har diskuterat, men Margot Wallström är en stark företrädare för vårt parti och som alltid har varit uppskattad, så ur det perspektivet är det jätteroligt om hon också vill engagera sig politiskt igen, säger Jonas Karlsson, ordförande i Örebro.

Eva Sonidsson, ordförande i Västernorrland:

– Vi har inte hunnit resonera om det, men rent spontant så behöver vi alla duktiga människor som hjälper oss i vårt partiarbete och som vill se till att vi byter regering. Så det känns kul att hon vill det. Det har funnits redan när Stefan kom in i bilden, hon har alltid varit ett populärt namn och duktig inom vårt parti tidigare. Hon har tidigare sagt nej, så vill hon hjälpa till så tycker jag att vi tackar och tar emot.

Stefan Löfven har ännu inte tagit del av reaktionerna inom partiet.

– Men jag tycker själv att det är positivt. Så jag förstår att de ute i distrikten blir glada, säger han.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!