Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Löfven vägrar svara om vinster i välfärd

Löfven vill inte tala om vinster i välfärden. Foto: PATRIK C ÖSTERBERG / IBL/IBL PATRIK C ÖSTERBERG /
Statsministern prioriterar en ökad trygghet. Foto: ANNA-KARIN NILSSON EXPRESSEN

Efter Socialdemokraternas kritiserade omsvängning om vinster i välfärden pressades statsministern under en presskonferens på fredagen.

S-ledaren hade svårt att ge ett besked utan går balansgång mellan kritiska socialdemokratern, budgetpartnern Vänsterpartiet och oppositionen.

– Att sitta i regeringsställning i minoritet gör att vi måste fundera på hur jag får majoritet i Sveriges riksdag för våra förslag, säger Stefan Löfven.

På fredagsmorgonen släpptes handlingarna inför Socialdemokraternas partikongress i april. Samtidigt mötte statsminister Stefan Löfven, S, och partisekreterare Lena Rådström Baastad, S, pressen på partihögkvarteret på Sveavägen 68 i Stockholm.

Med kongresstemat "trygghet i en ny tid" vill partiet skicka signaler om ordning och reda.

– Det som oroar mig mest är att klyftorna fortfarande växer. Då hotar också otryggheten att växa, säger Löfven.

Tuffare krav

Statsministern och partisekreteraren listade flera punkter, eller områden, där partiet ska ha sitt fokus framöver:

Jobben – och tuffare krav på arbetslösa kom först. Arbetskraftinvandringen ska begränsas.

Samtidigt hade Stefan Löfven svårt att svara på journalisternas upprepade frågor om den omdebatterade frågan om vinster i välfärden.

Civilminister Ardalan Shekarabis nya besked att man tänker fokusera på vinsterna inom skolan i första hand har mött hård kritik både internt i partiet. Men också Vänsterpartiet är oroliga över att den överenskommelse man har med regeringen - som är en förutsättning för att V ska stötta regeringens budget - nu faller.

I dag är sista dagen för remissinstanserna att uttala sig om Ilmar Reepalus välfärdsutredning som blev klar i november.

Löfven: "Måste skilja på parti och regering"

Statsministern kan inte svara på vad som kommer att ske utan säger att det är viktigt att skilja på regeringens arbete och partiets. Han påminner om det kongressbeslut från 2013 där Socialdemokraterna säger att vinsterna ska begränsas.

– Skattebetalarnas pengar ska gå till välfärd och inte till vinster. Det är det som gäller, säger Löfven men fortsätter sen:

- Sen måste vi som regering fundera på hur vi gör det mest pragmatiskt så det händer något. Man kan sitta i ett hörn och hålla upp en skylt med stora bokstäver och säga det är det här vi vill och inget annat duger. Men då får man inte mycket gjort. Vi har som regering en skyldighet att verkställa den rikting partiet bestämt, säger han.

Trots att välfärdssamtalen havererade under hösten hoppas S-ledaren på nya chanser - och ser då skolan som en möjlig öppning till ett förslag som faktiskt kan gå igenom riksdagen.

– Vi har en överenskommelse med Vänsterpartiet om den här processen, det är vi mitt uppe i och den ska slutföras. I den ingår att fortsätta samtal med V men också med de borgerliga partierna.

Vilka partier tänker du ska gå med på biten med skolan?

– Vi måste sätta oss med alla partier. Vi utesluter inga partier. Vi hör att det är fler partier som är oroliga särskilt för skolan och ser snabbare behov på det området. Om det finns en sådan öppning är det klart att vi vill diskutera det. Annat vore konstigt. Nu ligger bollen i deras knä.

Samtidigt finns det en oro i ditt eget parti och från Vänsterpartiet. Hur ser lösningen ut?

– VI har ett tydligt uppdrag från vårt parti, det gäller fortfarande. Jag sitter i regeringsställning dock, i minoritetsregering och det gör att vi måste fundera på hur jag får majoritet i Sveriges riksdag för våra förslag. Det kräver samtal med de andra partierna. Det är de samtal vi har i gång och ska nu fortsätta med.

Liberalernas partiledare Jan Björklund, som tidigare sagt att han vägrar ha med Vänsterpartiet i en uppgörelse, upprepar sitt nej till Reepalu-utredningen och ett generellt vinsttak.

– Vi kan inte acceptera ett generellt vinsttak för varken skolan eller vården. Alliansen har gemensamt begärt överläggningar med regeringen i frågan så det skulle vi välkomna. Det vore önskvärt med långsiktigt stabila regler för välfärdssektorn, säger Björklund.

Hoppas på lösning

Samtidigt föreslår S att svensk migrationslag inte ”i allt väsentligt” ska skilja sig från resten av EU:s säger -statsministern. Men inte heller här kan Löfven ge några besked om Sverige ska återgå till den tidigare asyllagen.

– Vi prioriterar att vi får till en gemensam lagstiftning i EU. Då kan vi inte sen säga att vi struntar i den lagstiftningen och gör något helt annat. Då är det meningslöst att ge sig på det.

Löfven säger att han hoppas att en lösning står klar innan 2017 års första del är slut.

Just nu diskuteras inom EU förslag på direktavvisning utanför EU:s gräns, till läger utanför EU.

På frågan om han ställer upp på förslaget svarar Stefan Löfven att han inte tänker "förhandla i media".

– Vi måste stå upp för asylrätten och det driver vi väldigt hårt. Det är internationella regler som styr detta. De är globala. Då ska EU naturligtvis också stå upp för dem. Människor som kommer till EU ska kunna söka asyl.

Partisekreterare Lena Rådström Baastad, S, säger att Sverige som en del av EU inte kan ha en migrationspolitik som skiljer sig för mycket från resten av EU:s.

– Sen tycker vi, och det kommer vi driva i våra förhandlingar med EU, eller regeringen gör det, att det ska finnas möjlighet till permanenta uppehållstillstånd och möjlighet till familjeåterförening. Men i alla förhandlingar handlar det om att ge och ta.