Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Löfven vägrar svara om kritiken

Stefan Löfven vägrar uttala sig om beslutet att sparka Transportstyrelsens förra generaldirektör Maria Ågren. Foto: VILHELM STOKSTAD/TT / TT NYHETSBYRÅN
Under torsdagen kom beskedet: Maria Ågren sparkas och förlorar samtidigt rätten till en fallskärm som kunde blivit 2,8 miljoner kronor. Foto: ERIK SIMANDER/TT / TT NYHETSBYRÅN

TALLINN. Stefan Löfven vägrar svara på frågor om kritiken som Statens ansvarsnämnd riktar mot regeringen.

Han vill inte heller svara på frågor om Transportstyrelsens sparkade vd Maria Ågren. 

– Nu är det här ett personalärende, och de ärendena uttalar jag mig inte om, säger statsministern när Expressen konfronterar honom i Estlands huvudstad Tallinn. 

Efter IT-skandalen på Transportstyrelsen fattade regeringen i januari i år beslut att sparka generaldirektören Maria Ågren. Hon placerades då på den så kallade "elefantkyrkogården" i regeringskansliet – en tjänst med samma lön och titel.

Under sommaren vände sig regeringen till Statens ansvarsnämnd för att få henne sparkad även från den tjänsten. Maria Ågren tog strid och ville vara kvar i statens tjänst. 

Men under torsdagen kom beskedet: Maria Ågren sparkas och förlorar samtidigt rätten till en fallskärm som kunde blivit 2,8 miljoner kronor. 

Generaldirektören Maria Ågren har fått sparken – för andra gången. Foto: REGERINGEN

Löfven vägrar kommentera situationen

Statsminister Stefan Löfven befinner sig just nu i Estlands huvudstad Tallinn där han under dagen deltar i ett toppmöte med EU:s stats- och regeringschefer. 

När Expressen möter honom vägrar han kommentera situationen för Maria Ågren.  

Varför är det inte möjligt att behålla henne i statens tjänst?

– Nu är det här ett personalärende, och de ärendena uttalar jag mig inte om. Det har gått till ansvarsnämnden och de har fattat ett beslut. 

Stefan Löfven vill inte svara på kritiken. Foto: PELLE T NILSSON / STELLA PICTURES

Som Expressen i går kunde rapportera riktar Statens ansvarsnämnd kritik mot regeringskansliets hantering av ärendet. 

"Såvitt känt har regeringen inte tidigare i modern tid begärt att en generaldirektör ska avskedas. Med detta sagt är det med viss förvåning som nämnden noterar att Regeringskansliet, trots uttrycklig begäran, inte har kommit in med något närmare rättsligt resonemang till stöd för sin anmälan hit", står det i beslutet. 

Regeringen ifrågasätts – på två punkter

Enligt Fredrik Wersäll, ordförande i Statens ansvarsnämnd, kan regeringen ifrågasättas på två punkter: 

– Det hade varit rimligt att Maria Ågren när hon flyttade från Transportstyrelsens till regeringskansliet hade fått veta att hon kunnat få avsked i senare skede. Det hade varit rimligt, inte minst på det mänskliga planet, att man fått kännedom om detta.

– Det andra är att det, som vi tolkat det, är första gången som en chef på den här nivån får avsked och regelsystemet är inte alldeles lätt att tolka. Vi hade nog förutsatt att man från regeringskansliet hade gått igenom regelverket ordentligt och presenterat det för oss. Men vi fick i ansvarsnämnden istället bryta ny mark rättsligt sett, utan större hjälp från regeringskansliet.

Men Stefan Löfven vägrar också att svara på frågor om kritiken. 

– Det får de som har hanterat detta svara på. Jag kommenterar inte personalärenden, utan det får andra göra, säger han.