Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Löfven utesluter inte regeringsombildning

Stefan Löfven. Foto: Axel Öberg

En hektisk tid väntar statsminister Stefan Löfven.

Om SD fäller de rödgrönas budgetförslag nästa vecka väntar regeringskris.

Statsministern utesluter inte regeringsombildning.

– En sak har jag lärt mig i mitt liv. Det är få saker man ska utesluta innan man är där man är, säger han.

Löfvens dilemman

Budgethotet från SD

Väljer SD att rösta på alliansens förslag fälls regeringens budget och det blir regeringskris.

Löfven kallar SD:s tvekan för ett spel.

– De har redan nu gjort analysen om det något alternativ de kan tänka sig att rösta på eller avstå helt. Den analysen har de redan gjort.

Förbifarten

Splittringen mellan de två regeringspartierna växer i frågan. Miljöpartiets Karin Svensson Smith sa till Dagens Industri i tisdags att frysningen av bygget kommer att ligga kvar till 1 maj 2015. Regeringens interna uppgörelse mellan S och MP väger tyngre än ett beslut i riksdagen, menade hon.

Statsministerns säger att regeringen sätter tryck på Stockholms stad och landsting att behandla frågan så snabbt som möjligt.

- Vi ska hantera det så smidigt, så pragmatiskt och så snabbt som det går.

LOV-missen

Regeringen vill efter en uppgörelse med V att landstingen själva ska få bestämma vilka vårdcentraler som får etableras i ett område. Under onsdagen kritiserade Lagrådet regeringens förslag och regeringen drog tillbaka propositionen.

- Det gjordes en bedömning i regeringskansliet att det i och för sig inte var gott om tid men ändå till fylles, säger statsministern.

FP:s pensionshot mot MP

S och de fyra borgerliga partierna bildar pensionsgruppen. Men efter att S bjudit in MP i gruppen hotar nu FP med att lämna torsdagens pensionsmöte.

- Om jag satt på den sidan skulle jag i stället säga att MP nu verkligen får visa att de står upp för pensionsöverenskommelsen. Det här ingår i vår regeringsförklaring, att pensionsöverenskommelsen ligger, säger Stefan Löfven.

Nästa onsdag röstar riksdagen om vilken budget som ska gälla - regeringen, oppositionens eller Sverigedemokraternas. SD har, om de röstar på alliansens budget, möjlighet att fälla regeringens budget men partiet har ännu inte lämnat besked om hur partiet tänker agera.

Statsministern har tidigare sagt att han inte vill administrera någon annans budget men att det finns andra alternativ än att avgå även om SD röstar mot regeringen. När Expressen under onsdagen träffade Stefan Löfven under ett besök på Mälarbackens vård- och omsorgsboende i Bromma krävde han besked från SD. Samtidigt fortsätter S-ledaren att vädja till borgerliga partierna för att stoppa SD.

"Anständigt att göra så"

– Jag tycker att vi ska avkräva SD ett svar innan man går till omröstning den tredje december. Det är anständigt att göra så. Gör de inte det får vi fundera på om det är något vi kan göra tillsammans för att SD inte ska få detta avgörande inflytande. Där litar jag på, ärligt menat, att de fyra borgerliga partierna inte heller vill det.

Ett av alternativen för Stefan Löfven om SD fäller hans budget är att ombilda sin regering med ett eller flera borgerliga partier för att få en bredare lösning.

– Det finns en mängd olika alternativ, jag kan inte stå och räkna upp alla. Men det finns alternativ för att hantera en sådan situation.

Men du utesluter inte en regeringsombildning?

– En sak har jag lärt mig i mitt liv. Det är få saker man ska utesluta innan man är där man är.

Tuffa dagar väntar nu S-ledaren. Samtidigt som budgethotet från Sverigedemokraterna kommer allt närmare pressas regeringen från andra håll. Under onsdagen tvingades regeringen dra tillbaka sitt förslag om att dra avveckla LOV - lagen med valfrihetssystem. Och inför dagens pensionsmöte med oppositionen har allianspartierna hotat med att lämna mötet efter som S bjudit in regeringspartnern Miljöpartiet.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!