Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Löfven utesluter inte nya lagar mot näthat

Foto: TINA MAGNERGÅRD-BJERS/TT / TT NYHETSBYRÅN

TALLINN. Stefan Löfven vill stoppa hat och hot på nätet – med EU:s hjälp. 

Han utesluter inte nya regleringar. 

– Vi måste titta på alla möjligheter. Det här är en fara för demokratin, säger han till Expressen när han anländer till EU-toppmötet i Estlands huvudstad Tallinn. 

Statsminister Stefan Löfven deltar i dag på EU.s digitala toppmöte i Tallinn. Det handlar bland annat om hur EU bättre kan använda digitaliseringens möjligheter för att öka sin konkurrenskraft och tillväxt – men också om hat och hot på nätet. 

Stefan Löfven vill att EU-ledarna tar ett krafttag, och blir mer uppmärksamma på det. 

Men vad kan EU göra för att stoppa hat och hot på nätet?

– Det handlar både om att uppmärksamma detta, men också om att driva en gemensam kampanj. Vi vill ju ha tillgång till alla dessa forum. Sociala medier ger möjligheter för människor att ha kontakter, men det kan ju aldrig vara meningen att man ska använda dem för att sprida hat och hot. Det kan vara regleringar. 

Statsministern vill att EU-ledarna tar krafttag mot hat och hot på nätet.
Foto: NIKLAS SVENSSON

Löfven: "Gynnar inte demokratin"

Du ser regleringar som en möjlighet?

– Det kan vara så. Vi har inte något sådant förslag nu, men vi måste titta på alla möjligheter. Det här är en fara för demokratin, menar jag. När man hotar och hatar, då sprider man en stämning i samhället som absolut inte gynnar demokratin. 


LÄS OCKSÅ: Löfven vägrar svara på frågor om kritiken


Under dagens toppmöte ska EU:s stats- och regeringschefer också tala om digitaliserings möjligheter för att öka konkurrenskraften. 

– Det handlar om teknikfrågor, men det är lika viktigt att alla människor får tillgång till denna teknik. Vi ska konkurrera med kompetens, kunnande och varor med högt förädlingsvärde, inte med låga löner. 


Stefan Löfven deltar i en minnesceremoni för Estonia i Tallinn under gårdagen, 23 år efter att fartyget förliste.
Foto: JENNY PETERSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN

När Stefan Löfven anlände till toppmöteslokalen i dag fick han också frågor om regeringens motstånd till ett EU-förslag om att tvinga nätjättarna att betala mer skatt - något som EU:s fyra största länder står bakom. 

– Vi är försiktiga med skattefrågor och menar att det i grunden är nationella frågor. 


Tysklands förbundskansler Angela Merkel anländer till toppmötet i Talli

Är det ett problem att vi står på samma sida som Irland, Luxemburg och andra skatteparadisaktiga länder?

 Återigen, vi har principen att skattefrågor är nationella frågor. Sen får vi se vad den nya tekniken innebär och vad som kan komma att behöva göras. 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.