Hur bekämpar man bäst den organiserade brottsligheten i samhället? Det var knäckfrågan i onsdagens partiledardebatt i riksdagen som på allvar markerade starten på valåret 2018. Samtliga partier tog upp den senaste tidens skjutningar och problemet med den organiserade brottsligheten.
LÄS MER: Sjöstedt fortsatt kritisk till rutavdrag
Jimmie Åkesson sa i debatten att han "förklarar krig" mot den organiserade brottsligheten. Sverigedemokraterna föreslog att man ska kunna sätta in militär som kan bistå polisen för att komma tillrätta med brottsligheten.
– Läget är så kritiskt att vi måste ta till de resurser som finns. Försvarets resurser är samhällets resurser och bör nyttjas där de gör bäst nytta, säger Åkesson efter debatten.
Löfven utesluter inte militärer
Statsminister Stefan Löfven menar att flera olika myndigheter måste samverka för att komma tillrätta med problemet. Han utesluter inte att militärer kan komma i fråga.

– Det är inte min förstahandslösning. Vi har tillfört resurser till polisen, vi skärper straffen och går på den ekonomiska brottsligheten. Om detta inte räcker så kommer vi att fortsätta, säger han.
Kristersson: Förbjud dem att vistas i ett visst område i stället
Även Ulf Kristersson talade i krigstermer under debatten och sa bland annat att "kriminella har handgranater som vore det krig i vårt land". men han tror inte på militärer.
– Jag tycker inte vi ska ha militär som griper in i polisiära uppgifter. Däremot tror jag absolut att vi ska ha en mycket mer massiv närvaro, säger han.
Däremot tror han på ett så kallat vistelseförbud, som hittills är oprövat i Sverige och som alltså innebär att man förbjuds att vistas inom ett visst regionalt område.
– Den som kommer ut från ett fängelse ska inte ha rätt att gå tillbaka till samma geografiska område där hela hans brottsliga nätverk finns, säger han.
K-G BERGSTRÖM: Löfven nära att förlora paradgrenen
Inte heller justitieminister Morgan Johansson ser det som ett bra förslag att militärer kan sättas in.
– Det ser jag inte som aktuellt. Och det tror jag inte statsministern avser heller. Vi har de polisiära resurser som vi behöver ha för att stävja det här våldet. Vi har kraftsamlat just i de områden vi pratar om, säger han till TT.

MP: Kan inte förlika mig med beskrivningen av Sverige
MP-språkröret Isabella Lövin tog även hon upp frågan om brottsligheten under debatten men varnade för risken att piska upp rädslan.
– Det var väldigt mycket fokus på brott, straff och kriminalitet, vilket är ett viktigt problem i Sverige. Men jag kan absolut inte förlika mig med beskrivningen av Sverige som en krigszon, sa hon efter debatten.
Hennes svar låter delvis annorlunda från Socialdemokraternas. På frågan om hur enade MP och S är i sin syn på problemen med brottsligheten i samhället svarar statsminister Stefan Löfven:
– Vi är enade, vi bekämpar brottsligheten gemensamt i regeringen. Det gäller att titta på både det som är bra och det som är dåligt i Sverige. Det är därför vi både ger polisen mer resurser och skärper straffen men även tillför mer resurser till de utsatta områdena. Om vi ger mer resurser till skolan och rustar upp bostadsområden, då stryper vi tillförseln till den organiserade brottsligheten. Det gäller att göra både och.
Så vill partierna få stopp på våldet – redan nu
Jan Björklund (L): Få fler poliser snabbt genom att höja lönerna
”Det kortsiktiga är polisiära åtgärder. Man kan höja löner som lockar tillbaka en del poliser som slutat och en del enklare uppgifter som polisen gör kan tas över av civil personal. Dessutom kan vi återinföra beredskapspoliser som vi avskaffade för ett par år sedan. Polisen måste återta makten i de här utanförskapsområdena".
Isabella Lövin (MP): Måste jobba med ungdomarna
"Vi är helt eniga om att vi måste ha hårdare straff på vissa av de här brotten och mer poliser och övervakning. Men vi måste också jobba mycket tidigare med de här ungdomarna och se till att vi fångar upp dem innan de kommer in i kriminalitet".
Jonas Sjöstedt (V): Låt Kronofogden ta de kriminella som tjänat mest pengar
"Jag tror att man måste öppna för mer kameraövervakning. Sedan tror jag att man måste ha en helhetspolitik. I dag tar man många som är längst ner i kriminaliteten, men de som verkligen tjänat pengarna. De som har en bil för en miljon, de klarar sig. Ska man komma åt dem måste man ha in Kronofogden, Skattemyndigheten tillsammans med polisen".
Ulf Kristersson (M): Strängare straff
"Längre straff ökar möjligheterna för polisen att använda mycket tuffare metoder. Alltså mer av telefonavlyssning, mer av sekretessbrytande saker som gör att man kommer åt dem mycket lättare".
Annie Lööf (C): Höja attraktiviteten här och nu
"Här och nu vill vi höja lönen för poliser och förbättra arbetsvillkoren. Det är ett utflöde från poliskåren där man söker sig till andra jobb. Vi vill se till att höja attraktiviteten här och nu så att fler poliser stannar i sina jobb. Långsiktigt vill vi öka antalet utbildningsplatser så att vi inom två tre år har fler poliser. En annan sak vi kan göra här och nu handlar om att tillföra resurser till hela rättskedjan, från att stärka den tekniska bevisningen till att få fler åklagare och bättre förutsättningar till domstolarna".
Anderas Carlsson (KD): Viktigaste satsningen att höja polislönerna
"Det viktiga är att se till att vi fyller platserna på våra polisutbildningar och lockar tillbaka alla de poliser som har slutat. Då är den viktigaste satsningen att höja polislönerna. Här satsar Kristdemokraterna rejält med pengar i vår budget. Man skulle kunna höja lönerna för poliserna i yttre tjänst med mellan 4000-5000 kronor, då kan man locka tillbaka en stor del av de poliser som har slutat"
Jimmie Åkesson (SD): Möjliggör för polisen att ta hjälp av militären
"Vi måste ta till de resurser som finns i dag. Där till exempel den förra regeringen lade ner beredskapspolisen, det var ett dåligt beslut. Nu talar andra om att den bör återinföras. Det tycker jag är ett utmärkt förslag, men det räcker inte. Vi bör titta på Danmark där man möjliggör för polisen att ta hjälp av militärer. Läget är så kritiskt att vi måste ta till de resurser som finns. Försvarets resurser är samhällets resurser och bör nyttjas där de gör bäst nytta"
Stefan Löfven (S) Har skärpt straffen i trettio olika brott
"Vi har skärpt straffen vad gäller trettio olika brott. Det innebär bland annat att de som begår grova vapenbrott och i dag kliver ut på stan och blir frisläppta på eftermiddagen kommer att bli kvar i häkte och få fängelse i två år. Vi ser även till att bygga för framtiden och utbilda fler poliser. Dubbelt så många poliser påbörjar nu en polisutbildning jämfört med under den borgerliga regeringen."