Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Löfven utesluter inga skatter – öppen för samtal med V

Stefan Löfven vill inte utesluta några skatter inför den nya skattereformen. Foto: FREDRIK WENNERLUND. / STELLA PICTURES FREDRIK WENNERLUND.
S-ledaren är öppen för att samtala med Vänsterpartiet i förhandlingarna. Foto: CLAUDIO BRESCIANI/TT / TT NYHETSBYRÅN
Jan Björklund och Liberalerna var starka företrädare för avskaffandet av värnskatten. Foto: PELLE T NILSSON / SPA

Statsministern Stefan Löfven (S) stänger inte dörren för att samtala med V om skattereformen, uppger han i en intervju med SR:s Studio Ett. 

Han utesluter inte heller möjligheten att få igenom sitt partis önskade skatter – trots mothugg från Björklund.

– Jag väljer för egen del att inte börja med att utesluta olika skatter, säger han till SR.

Nu närmar sig förhandlingarna om en ny skattereform som S, MP, C och L enats om genom januariavtalet. Exakt vad reformen ska innehålla är oklart, men redan under onsdagen har L-ledaren Jan Björklund kommit med tydliga krav.

I en intervju med Ekot säger han blankt nej till förmögenhetsskatt, arvsskatt eller fastighetsskatt. Det innan han under eftermiddagen meddelade att han inte kommer att ställa upp för omval som partiledare. 

Men statsministern Stefan Löfven (S) vill inte stänga några dörrar än. Det uppger han i en intervju med Mikael Kull, programledare för Sveriges Radios Studio Ett. 

– Jag väljer för egen del att inte börja med att utesluta olika skatter, utan vi har ett avtal vad det ska bygga på och sedan får vi börja samtala, säger Stefan Löfven till SR.

 

Öppen för att samtala med V

Inför samtalen om skattereformen vill S-ledaren inte utesluta någon form av uppbackning – vare sig det handlar om stöd från Vänsterpartiet eller de borgerliga partierna.

– De som vill ställa upp på de här riktlinjerna som vi har nämnt i januariavtalet, det är bara att vara med att diskutera, säger Stefan Löfven till SR.

Samtidigt menar S-ledaren att partierna inom januariavtalet till stor del är överens. Målet är ett nytt skattesystem som främjar konkurrenskraft, sysselsättning, klimatomställningen och ett minskande av ekonomiska klyftor i samhället.

Stefan Löfven: Jag står för hela avtalet

Satsningarna ingår i det 73 punktsprogram som S, MP, C och L kommit överens om. 

Trots det, kan Stefan Löfven medge att han inte är lika nöjd med alla bestämmelser. Det handlar bland annat om avskaffandet av värnskatten – något som L-ledaren Jan Björklund var en stark förespråkare för.

– Jag har mycket bra socialdemokratisk politik i avtalet, andra saker hade jag inte valt själv om jag fick bestämma, men uppgörelsen, det avtal som vi har är viktigt för vårt land och då står jag för hela avtalet, säger Stefan Löfven till SR.