Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Löfven: Upp till 60 000 - behåll avdraget

Stefan Löfven. Foto: Henrik Montgomery / Scanpix

S-kongressen blir det stora testet för partiledaren Stefan Löfvens plan för att vinna valet och medelklassen 2014.

Han är inte orolig för att drabbas av några större bakslag.

Bör rut-avdraget vara kvar?

För partiledningen kan bilden som kongressen förmedlar av partiet vara lika viktig som besluten. S ska framstå som "Framtidspartiet", med affärsplan och framtidskontrakt med fokus på jobb och utbildning. S-ledningen vill inte att de borgerliga ska kunna utmåla S som ett bidrags- och skattehöjarparti.

Vara pragmatisk

Många kongressmotioner handlar om att skattesystemet är orättvist. Men Löfven, som egentligen är kritisk till regeringens jobbskatteavdrag och 2010 kallade det lurendrejeri, vill ändå låta alla som tjänar upp till 60 000 kronor i månaden behålla avdraget. Och en S-regering tänker inte ta bort ett femte steg om de borgerliga genomför det.

– Man måste vara lite pragmatisk i politiken, nu får vi inse att det ser ut så här för vanliga löntagare. De ska inte ha någon skattehöjning, säger han i en TT-intervju.

Många motioner upprörs över rut-avdraget för hushållsnära tjänster. En del vill att de 2,2 miljarder som avdraget kostar staten ska användas till vård, skola och omsorg. Partistyrelsen föreslår att rut-avdraget ska vara kvar, men halverat, från högst 100 000 kronor per hushåll till 50 000. Rut är en frihets- och välfärdsreform, enligt Löfven.

– Det kan ju vara en bra sak för hårt trängda barnfamiljer och äldre, men det gäller att använda pengarna så smart som möjligt. Därför vill vi begränsa avdragsmöjligheten.

Städar själv

Löfven utnyttjar inte själv rut-avdraget.

– Jag städar själv, det är väl inte kriminellt att inte använda ett skatteavdrag, säger han.

Kongressens hetaste debatt väntas om hur vinster i privata välfärdsbolag ska begränsas. Omkring 175 motioner berör vinst och kvalité i välfärden. S-ledningen vill inte ha förbud mot vinst eller privata utförare.

– Vi har 300 000 barn som går i något annat än en offentligt driven skola och det är ett faktum vi måste ta hänsyn till, säger Löfven som räknar med att få igenom sin linje.

Partistyrelsen vill begränsa vinster genom krav på personaltäthet, utbildad personal och annat som påverkar kvaliteten i vård, skola och omsorg.

Tappade väljare

Orsaken till det dåliga valresultatet för S 2010 anses vara att partiet tappade bland dem som har jobb och medelklassen i storstäderna.

Har ni en mer attraktiv politik för medelklassen nu?

– Svårt att svara på, men väljarna ska säga att socialdemokratins framtida Sverige är till fördel för mig, oavsett om du är låginkomsttagare, arbetare, tjänsteman, akademiker, företagsägare eller vad det månde vara.

Partiledningen kan riskera bakläxa när det gäller att bekämpa ungdomsarbetslösheten. Ungdomsförbundet (SSU) och LO vill att unga arbetslösa ska garanteras insatser inom tre månader. Löfven delar ambitionen, men vill inte binda sig vid tre månader.