Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Löfven undvek de känsliga frågorna

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Stefan Löfven mötte på tisdagen Norges statsminister Erna Solberg.
Foto: Pedersen, Terje

OSLO. Sverigedemokraternas politik blir nu verklighet i Norge - men Stefan Löfven  undvek att ta upp de känsliga frågorna när han mötte sin statsministerkollega Erna Solberg. 

Norge räknar nästa år med att ta emot 11 000 asylsökande - bara drygt en tiondel av antalet som väntas till Sverige - och den här veckan införs där ett tiggeriförbud.

– Vi behöver inte diskutera alla frågor, sa Stefan Löfven till Expressen efter statsministermötet. 

Stefan Löfven besöker under tisdagen och onsdagen sina statsministerkollegor i Norge och Danmark. Skälet är att han vill fördjupa samarbetet med grannländerna.

Men Expressen kan i dag berätta att flera viktiga politiska frågor finns på "svarta listan". De är helt enkelt för kontroversiella:

• Så sent som i går infördes ett tiggeriförbud i den första norska kommunen, Arendal. Den som tigger på gatorna där riskerar böter på 2 000 norska kronor. Den norska regeringen - med Höyre och Fremskrittspartiet som drivande - vill införa ett nationellt tiggerförbud redan nästa år. Ett krav som de delar med Sverigedemokraterna.

I Danmark är det redan förbjudet med tiggeri.

– Nej, vi har inte diskuterat det. Vi behöver inte diskutera alla frågor, sa Stefan Löfven till Expressen på tisdagseftermiddagen, efter mötet med Erna Solberg.

– Men det går inte att förbjuda fattigdom.

Försvarade förbudet mot tiggeri

Erna Solberg å sin sida försvarade beslutet med att tiggeriet kan kopplas till människohandel och kriminalitet.

– Jag respekterar att vi gör olika val i olika länder. Men Stortinget har sagt att vi ska införa ett förbud, och vi har nu öppnat möjligheten för kommunerna att fatta egna beslut.

• Flyktingpolitiken är också ett känsligt ämne på Löfvens rundresa. Enligt Migrationsverkets senaste prognos väntas cirka 95 000 asylsökande till Sverige nästa år. Den siffran är ett planeringsunderlag, det Migrationsverkets prognos för 2015 säger är att antalet asylsökande väntas bli mellan 80 000 och 105 000 asylsökande.

I Norge är motsvarande siffra 11 000. I Danmark handlar det om ännu färre.

Samma argument som Sverigedemokraterna

Norges statsminister använder samma argument som Sverigedemokraterna när hon försvarar de siffrorna.

– En grundläggande fråga som man måste ställa sig är hur mycket pengar man ska använda för att hämta människor till Norge framför hur många fler vi kan hjälpa i närområdet med samma pengar, säger Erna Solberg till Expressen.

Stefan Löfven kommenterar - med ett skratt:

– Vi har valt ut olika sätt att hantera det.

– Länderna fattar sina beslut om asylpolitiken, och vi måste stå för vår politik och därmed se till att det finns resurser så att vi klarar det här. Vi vet att det är en anspänning på kort sikt, men i det långa loppet finns det stora vinstmöjligheter.

Du inledde med att säga att det är viktigt att utveckla samarbetet mellan Sverige och Norge. Men när det gäller asylpolitiken finns ingen möjlighet till samarbete?

– Nej, men omfattas av internationella konventioner och de reglerna följer vi. När människor kommer till Sverige måste vi se till att det fungerar där.

Tar Norge sitt ansvar när det gäller asylsökande?

– Dom har sina beslut vad gäller att hantera asylregler och kvotflyktingar.

Den norska prognosen säger att de kommer att ta emot 11 000 under nästa år. Nästan lika många som Sverige tog emot bara under september månad. Är det rimligt?

– Jag tänker inte jämföra med andra länder. Vi har våra beslut att hantera, och vi vet att det kommer att kräva en ansträngning i början. Det förnekar inte jag heller. Men det som är viktigt för mig är att migrationspolitiken och integrationen fungerar så bra som möjligt, och att vi får in människor i jobb så snabbt som möjligt.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.