Löfven: Tryggheten ska öka på stationer

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Statsminister Stefan Löfven promenerar tillsammans med Uppsalas kommunalråd Marlene Burwick (S) och vakterna Claudio Toro Bergström och Oscar Diaz Sanchez.
Foto: PONTUS LUNDAHL/TT / TT NYHETSBYRÅN

Tryggheten på järnvägsstationer ska öka med fler stationsvärdar och kameror.

De kommande åren ska staten satsa 138 miljoner kronor.

Statsminister Stefan Löfven (S) gjorde på torsdagen en rundvandring i centrala Uppsala med ordningsvakter för att informera sig om kommunens trygghetsåtgärder.

För en regering är det naturligtvis oerhört viktigt att människor kan känna sig trygga, inte minst i ett resecentrum, i en stadspark eller på gator och torg, säger Löfven.

Från flera håll i landet rapporteras om att resenärer känner otrygghet på stationsområdena. Polisen i Uppsala uppgav förra vintern att man hade problem med många ensamkommande unga som missbrukade heroin i och runt stationsområdet. Det rapporterades också om personrån runt Resecentrum.

Satsar statliga pengar

Regeringen vill nu stötta kommuners trygghetsskapande åtgärder genom att satsa 44 miljoner kronor nästa år och sammanlagt 138 miljoner till och med 2020.

Det här kommer att innebära att tryggheten ökar ordentligt på våra stationsområden, säger infrastrukturminister Tomas Eneroth (S), som var med på rundvandringen.

Pengarna ska användas till fler ordningsvakter, fler övervakningskameror och stationsvärdar.

Eneroth ska nu bjuda in representanter för kommunerna, stationshusägare, Trafikverket, polisen och tågoperatörerna till samtal om åtgärder.

Enligt Eneroth finns tendenser på att otryggheten "i vissa sammanhang" har ökat vid stationer.

I Uppsala har polisen gjort riktade insatser mot så kallade "hot spots" i staden, kommunen har anställt ordningsvakter och runt Resecentrum ser man även till att det är städat och väl upplyst för att öka känslan av trygghet.

Pilotprojekt inleds

Regeringens pengar går till Trafikverket för att dels öka antalet stationer som har bevakning och kameraövervakning och dels utöka antalet stationsvärdar, till exempel som beredskapsjobb för arbetslösa.

Trafikverket ansvarar framförallt för plattformar, gångbroar och tunnlar mellan plattformar. Själva stationshusen sköts av andra aktörer som statliga Jernhusen AB.

Trafikverket startar vid årsskiftet ett pilotprojekt med stationsvärdar i gångtunneln i Malmö central nedre. Efter att det har utvärderats kan det bli aktuellt med stationsvärdar på fler platser.

"Är jättepositivt"

Jernhusen AB har sedan flera år tillbaka använt sig av stationsvärdar. De finns nu i ett 15-tal av Jernhusens omkring 40 stationsbyggnader.

Det är jättepositivt att även regeringen nu tycker att det är viktigt att vi jobbar med våra offentliga miljöer som stationsområdena är, säger Cecilia Granath, pressansvarig på Jernhusen.

Hon bedömer att tryggheten är god på Jernhusens stationer, däremot finns det vissa stationer eller vissa delar av stationer där otryggheten kan ha ökat.

Vi har ju haft situationer på stationer som blivit enorma samlingsplatser för EU-migranter, till exempel, säger Granath.

Vi har också haft ungdomsgäng som samlats på stationer. De är livliga, rörliga och lever ut, som ungdomar gör.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.