Stefan Löfven säger att han tror på Lisbet Palmes ord – att hon är säker på att Christer Pettersson som mördade Olof Palme. Foto: Expressen TVStefan Löfven säger att han tror på Lisbet Palmes ord – att hon är säker på att Christer Pettersson som mördade Olof Palme. Foto: Expressen TV
Stefan Löfven säger att han tror på Lisbet Palmes ord – att hon är säker på att Christer Pettersson som mördade Olof Palme. Foto: Expressen TV
Inga-Britt Ahlenius, tidigare chef för FN:s interna revision och medlem av den granskningskommission som granskat Palmeutredningen, lyfter fram flera frågetecken kring Lisbet Palmes vittnesmål. Foto: Cornelia NordströmInga-Britt Ahlenius, tidigare chef för FN:s interna revision och medlem av den granskningskommission som granskat Palmeutredningen, lyfter fram flera frågetecken kring Lisbet Palmes vittnesmål. Foto: Cornelia Nordström
Inga-Britt Ahlenius, tidigare chef för FN:s interna revision och medlem av den granskningskommission som granskat Palmeutredningen, lyfter fram flera frågetecken kring Lisbet Palmes vittnesmål. Foto: Cornelia Nordström
Beatrice Ask (M) kallar Stefan Löfvens uttalande både olämpligt och principiellt bekymrande. Foto: Anna-Karin NilssonBeatrice Ask (M) kallar Stefan Löfvens uttalande både olämpligt och principiellt bekymrande. Foto: Anna-Karin Nilsson
Beatrice Ask (M) kallar Stefan Löfvens uttalande både olämpligt och principiellt bekymrande. Foto: Anna-Karin Nilsson
Olof Palme. Foto: Urban BrådheOlof Palme. Foto: Urban Brådhe
Olof Palme. Foto: Urban Brådhe

Löfven: Tror det var Christer Pettersson

Publicerad

Stefan Löfven pekar ut Christer Pettersson som den han tror mördade Olof Palme. Men uttalandet får skarp kritik från flera håll.

En statsminister ska inte lägga sig i en pågående utredning, säger flera experter.

– Det är oerhört korkat och med det menar jag att det är obetänksamt och direkt olämpligt, säger Inga-Britt Ahlenius, tidigare chef för FN:s interna revision.

Olof Palmes minne hedrades traditionsenligt på 30-årsdagen. En välbesökt kransläggning vid Palmes grav vid Adolf Fredriks kyrka på förmiddagen – och en mer politiskt inriktad minnesceremoni i Kulturhuset på eftermiddagen.

Men statsminister Stefan Löfven, S, passade också på att uttala sig om den pågående mordutredningen.

– Det finns en person som är dömd och senare frikänd. Lisbet Palme säger bestämt att hon vet att det var Christer Pettersson, och då tror jag på det, sa statsministern till Dagens Nyheter i samband med kransläggningen.

Det dröjde inte länge innan Löfvens uppmärksammade uttalande fick kritik från flera håll.

– Han (Christer Pettersson, reds anm) ska bedömas som oskyldig och det ska ju landets statsminister respektera, sa Anne Ramberg, generalsekreterare för Advokatsamfundet, till SvD.

 

LÄS MER: Polisen Åke teg om mordet i 30 år – berättar nu för Expressen

 

Det finns dock förmildrande omständigheter, enligt Ramberg, som ändå menar att uttalandet är ”principiellt fel”.

– Samtidigt är det ett 30 år gammalt fall och det har hänt ganska mycket sedan han frikändes. Så jag blir inte vansinnigt upprörd, säger hon.

"Oerhört korkat"

Inga-Britt Ahlenius, tidigare chef för FN:s interna revision och medlem av den granskningskommission som granskat Palmeutredningen, reagerar starkt på statsministerns kommentar.

– Det är oerhört korkat och med det menar jag att det är obetänksamt och direkt olämpligt, säger hon.

Ahlenius lyfter också fram flera stora frågetecken kring Lisbet Palmes vittnesmål.

 

LÄS MER: Stefan Löfven: "Ett sår som inte har läkt"

 

– I början säger hon att hon möjligtvis sett två personer. Det första hon säger är också att hon inte har sett personens ansikte, säger hon och fortsätter:

– Med all respekt för hennes person och hennes svåra situation, så har hennes vittnesmål inget värde och det har hovrätten sagt. Ska man komma vidare måste man ha det klart för sig. Hennes vittnesmål från platsen stämmer inte med fem, sex andra vittnesmål.

Beatrice Ask: "Politiker ska vara väldigt försiktiga"

Tidigare justitieministern Beatrice Ask, M, kallar Löfvens uttalande både olämpligt, olyckligt och principiellt bekymrande.

– Politiker ska vara väldigt försiktiga med att ha åsikter som kan påverka dömandet.

Spelar det inte in att det har gått 30 år sedan det hände och att det ändå var en tidigare socialdemokratisk ledare?

– Det spelar ingen roll ur ett principiellt perspektiv. Så länge det pågår ett arbete med att utreda ska man inte från politiskt håll lägga sig i vad som sker.

Stefan Löfven har tidigare fått kritik för uttalanden om rättsväsendets förehavanden. Bland annat berömde han i december en dom i terrormålet i Göteborg, som inte vunnit laga kraft.

Beatrice Ask, M, tycker att det är dags för en uppläxning från ett av statsråden i regeringen.

– Det vore bra om justitieministern gav Löfven lite information om vad våra grundlagar säger och varför. Jag tycker att statsministern bör vara så informerad att han följer de principer som gäller. Det är riksdagen som stiftar lag och domstolarna som dömer, det är viktigt i ett bra samhälle.

Expressen sökte under söndagskvällen Stefan Löfven för en kommentar på kritiken.

Hannes Lundberg Andersson
Hannes Lundberg Andersson

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag