Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Löfven: Tror det var Christer Pettersson

Stefan Löfven säger att han tror på Lisbet Palmes ord – att hon är säker på att Christer Pettersson som mördade Olof Palme.
Foto: Expressen TV
Inga-Britt Ahlenius, tidigare chef för FN:s interna revision och medlem av den granskningskommission som granskat Palmeutredningen, lyfter fram flera frågetecken kring Lisbet Palmes vittnesmål.
Foto: Cornelia Nordström
Beatrice Ask (M) kallar Stefan Löfvens uttalande både olämpligt och principiellt bekymrande.
Foto: Anna-Karin Nilsson
Olof Palme.
Foto: Urban Brådhe

Stefan Löfven pekar ut Christer Pettersson som den han tror mördade Olof Palme. Men uttalandet får skarp kritik från flera håll.

En statsminister ska inte lägga sig i en pågående utredning, säger flera experter.

– Det är oerhört korkat och med det menar jag att det är obetänksamt och direkt olämpligt, säger Inga-Britt Ahlenius, tidigare chef för FN:s interna revision.

Olof Palmes minne hedrades traditionsenligt på 30-årsdagen. En välbesökt kransläggning vid Palmes grav vid Adolf Fredriks kyrka på förmiddagen – och en mer politiskt inriktad minnesceremoni i Kulturhuset på eftermiddagen.

Men statsminister Stefan Löfven, S, passade också på att uttala sig om den pågående mordutredningen.

– Det finns en person som är dömd och senare frikänd. Lisbet Palme säger bestämt att hon vet att det var Christer Pettersson, och då tror jag på det, sa statsministern till Dagens Nyheter i samband med kransläggningen.

Det dröjde inte länge innan Löfvens uppmärksammade uttalande fick kritik från flera håll.

– Han (Christer Pettersson, reds anm) ska bedömas som oskyldig och det ska ju landets statsminister respektera, sa Anne Ramberg, generalsekreterare för Advokatsamfundet, till SvD.


LÄS MER: Polisen Åke teg om mordet i 30 år – berättar nu för Expressen


Det finns dock förmildrande omständigheter, enligt Ramberg, som ändå menar att uttalandet är ”principiellt fel”.

– Samtidigt är det ett 30 år gammalt fall och det har hänt ganska mycket sedan han frikändes. Så jag blir inte vansinnigt upprörd, säger hon.

"Oerhört korkat"

Inga-Britt Ahlenius, tidigare chef för FN:s interna revision och medlem av den granskningskommission som granskat Palmeutredningen, reagerar starkt på statsministerns kommentar.

– Det är oerhört korkat och med det menar jag att det är obetänksamt och direkt olämpligt, säger hon.

Ahlenius lyfter också fram flera stora frågetecken kring Lisbet Palmes vittnesmål.


LÄS MER: Stefan Löfven: "Ett sår som inte har läkt"


– I början säger hon att hon möjligtvis sett två personer. Det första hon säger är också att hon inte har sett personens ansikte, säger hon och fortsätter:

– Med all respekt för hennes person och hennes svåra situation, så har hennes vittnesmål inget värde och det har hovrätten sagt. Ska man komma vidare måste man ha det klart för sig. Hennes vittnesmål från platsen stämmer inte med fem, sex andra vittnesmål.

Beatrice Ask: "Politiker ska vara väldigt försiktiga"

Tidigare justitieministern Beatrice Ask, M, kallar Löfvens uttalande både olämpligt, olyckligt och principiellt bekymrande.

– Politiker ska vara väldigt försiktiga med att ha åsikter som kan påverka dömandet.

Spelar det inte in att det har gått 30 år sedan det hände och att det ändå var en tidigare socialdemokratisk ledare?

– Det spelar ingen roll ur ett principiellt perspektiv. Så länge det pågår ett arbete med att utreda ska man inte från politiskt håll lägga sig i vad som sker.

Stefan Löfven har tidigare fått kritik för uttalanden om rättsväsendets förehavanden. Bland annat berömde han i december en dom i terrormålet i Göteborg, som inte vunnit laga kraft.

Beatrice Ask, M, tycker att det är dags för en uppläxning från ett av statsråden i regeringen.

– Det vore bra om justitieministern gav Löfven lite information om vad våra grundlagar säger och varför. Jag tycker att statsministern bör vara så informerad att han följer de principer som gäller. Det är riksdagen som stiftar lag och domstolarna som dömer, det är viktigt i ett bra samhälle.

Expressen sökte under söndagskvällen Stefan Löfven för en kommentar på kritiken.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.