Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Löfven: "Tre miljarder till höjda lärarlöner"

Stefan Löfven dammar av ett gammalt förslag om höjda lärarlöner - för "särskilt skickliga lärare".

Tre miljarder från statskassan kan ge 3000 kronor mer i lönekuvertet per månad för dessa lärare.

Men satsningen får kritik för att vara otillräcklig av oppositionen.

- Det är erbarmligt dåligt om det inte blir mer än så här, säger Centerpartiets chefsekonom Martin Ådahl.

Statsminister Stefan Löfven kallade till presskonferens på S:t Hansskolan i Visby. Platsen var ingen slump. Tillsammans med Helene Hellmark Knutsson, S, minister för högre utbildning och forskning, presenterade han partiets lärarlönelyft.

Satsningen riktar sig mot "särskilt skickliga lärare" som bland annat utvecklat undervisningen på egen hand och tillsammans med kolleger. Ett plus är också om läraren tar särskilt ansvar för att stötta lärarstudenter eller kolleger som är nya i yrket, eller som tar ansvar i särskilt komplicerade undervisningssituationer. Vem som anses vara "särskilt skicklig" avgörs på lokal nivå.

Totalt kan 60000 lärare få del av lönelyftet, vilket skulle kunna ge i genomsnitt 3000 kronor mer i månaden.

- Skickliga, engagerade lärare är nyckeln, säger Stefan Löfven om att vända den negativa kunskapsutvecklingen bland svenska elever, och tillägger:

- Det finns inget annat parti som ens är i närheten av den här satsningen.

Den minnesgode känner nog igen förslaget. Regeringen presenterade det nämligen i sin höstbudget för 2015 - alltså den som röstades ned och utlöste en regeringskris i december förra året. Nu gör Löfven alltså ett nytt försök och decemberöverenskommelsen lär göra att satsningen går igenom riksdagen den här gången.

Satsningen ses som en del i att nå regeringens jobbmål om att nå EU:s lägsta arbetslöshet 2020.

Från oppositionen är man kritisk. Martin Ådahl är chefsekonom på Centerpartiet och han säger i en kommentar:

- Hela Sverige väntar på att Löfven ska lägga fram förslag som matchar hans jobbmål. Då drar han fram ett gammalt förslag och ännu fler hitte-på-ord. Det är erbarmligt dåligt om det inte blir mer än så här, säger Ådahl.

M-ledaren Anna Kinberg Batra säger till Expressen:

- Det är bra att regeringen inser att skickliga lärare behöver få bättre betalt. Då är det förvånande att de samtidigt minskar satsningen på karriärtjänster i skolan med ungefär 5000 stycken.

Kinberg Batra efterfrågar fler jobbsatsningar från Löfven:

- Det behövs mer för att ge ungdomar en bättre start. Det är viktigt att satsa på skolan och vi behöver bryta det nya utanförskapet. Då behövs det konkreta, nya förslag för nya jobb och hur fler ska kunna få dem. Där var det anmärkningsvärt tomt från Stefan Löfven hittills.

Satsningen på höjda löner för "särskilt skickliga lärare" kostar statskassan tre miljarder kronor årligen. Stefan Löfven ville under presskonferensen inte berätta hur den ska finansieras annat än att besked om det kommer i höstbudgeten. Han tillade dock att den finansieras krona för krona.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.