Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Löfven träffar Angela Merkel – om krisstödet

Statsministern: ”Den ryska staten har svar att ge”.
Foto: FREDRIK WENNERLUND / STELLA PICTURES/WENNERLUND STELLA PICTURES
Foto: ACTION PRESS/SHUTTERSTOCK / ACTION PRESS/SHUTTERSTOCK SHUTTERSTOCK
Foto: ACTION PRESS/SHUTTERSTOCK / ACTION PRESS/SHUTTERSTOCK SHUTTERSTOCK
Foto: ACTION PRESS/SHUTTERSTOCK / ACTION PRESS/SHUTTERSTOCK SHUTTERSTOCK

Statsminister Stefan Löfven (S) och Tysklands förbundskansler Angela Merkel höll under torsdagen en gemensam presskonferens där de kommenterade det misstänkta giftmordet på ryske oppositionspolitikern Aleksej Navalnyj. 

Även ländernas olika coronastrategier kom på tal.

– Våra strategier är inte så olika, sa Angela Merkel.  

Tyskland har en nyckelroll under hösten, som ordförande för EU:s ministerråd, att omsätta budgetuppgörelsen och coronastödet i lagtext och praktik. Tyskland leder förhandlingarna med EU-parlamentet, som vill ändra i det EU-ledarna kom överens om den 21 juli. 

Under torsdagen besökte Stefan Löfven Angela Merkel för ett möte i Berlin och statsledarna höll en gemensam presskonferens. 

Stefan Löfven om Merkel-mötet på Instagram

Under eftermiddagen publicerade Stefan Löfven ett inlägg på sitt Instagramkonto där han kommenterade mötet. 

”I dag träffade jag Tysklands förbundskansler Angela Merkel i Berlin. Sverige och Tyskland har sedan länge ett nära samarbete. Vi pratade om EU:s framtida utveckling, om hur vi ska stärka våra ekonomier, utveckla vår konkurrenskraft och få fart på den gröna omställningen. Det är viktigt för jobben och välfärden i både Sverige och EU”, skriver han bland annat. 

https://www.instagram.com/p/CErWKo0nOhq/?utm_source=ig_web_copy_link

Sverige vill att länder ska ha grundläggande demokratiska principer

Den svenska regeringen ser gärna att EU-parlamentet får gehör för sina krav om starkare skrivningar när det gäller att en medlemsstat måste leva upp till grundläggande demokratiska principer, den så kallade rättstatsmekanismen, för att få ta del av EU-pengar.

Men tryck för olika EU-skatter och att EU i framtiden ska kunna låna upp pengar till krisstöd eller andra utgifter, något som för första gången görs i och med coronakrisstödet på 390 miljarder euro, är inte lika populära i det svenska regeringskansliet eller riksdagen.

– Vi måste se till så att den används effektivt. Det är viktigt för oss att det är en klar linje mellan hur pengarna används och att länderna som tar del av den har ett fungerande rättsväsen, sa statsminister Stefan Löfven. 

Löfven om Navalnyj: ”Han kunde ha dött”

Både Merkel och Löfven kommenterade mordförsöket på Aleksej Navalnyj.

– Det är tydligt att den ryska regeringen har några svar att ge. Vi måste vara redo att agera, sa Löfven och fortsatte: 

– Bollen är hos dem. Han kunde ha dött, och det är nödvändigt att utreda vad som har hänt och hitta de som är ansvariga. 

Stefan Löfven fortsatte, precis som regeringen och Folkhälsomyndigheten gjort tidigare, att hävda att Sveriges coronastrategi inte är så olik andra jämförbara länders. 

– Det har varit överdrifter när det kommer till skillnader. Jag respekterar andra länder för det behöver kopplas till länders traditioner. Det är överdrivet. Vi måste vänta för att slutgiltig utvärdering. Den här pandemin är inte över, sa Stefan Löfven. 

Han fick medhåll av förbundskanslern. 

– Våra strategier är inte så olika, sa Merkel. 

Statsministern intervjuas av Expressens Maggie Strömberg.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.