Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Löfven till Rinkeby efter polisattacker

Stefan Löfven besökte Rinkeby efter attackerna.
Foto: Henrik Isaksson/Ibl / HENRIK ISAKSSON/IBL

Poliser attackerades återigen med stenar i Rinkeby natten mot onsdagen.

Under dagen besökte statsminister Stefan Löfven Stockholmsförorten för att prata om hur otryggheten ska bekämpas.

– Vi kommer aldrig att acceptera den typen av kriminalitet, sade han.

Natten mot onsdagen attackerade ett 20-tal ungdomar en polispatrull i Rinkeby. Polisen har utsatts för stenkastning i området tiotals gånger sedan årsskiftet.

– Jag känner mig orolig, säger en kvinna som bor i Rinkeby.

Även i andra utsatta områden runt om i landet har poliser och räddningstjänsten blivit måltavla för stenkastande ungdomar

Stenkastning

Dagen efter stenkastningen i Rinkeby besökte Stefan Löfven (S) förorten för att diskutera minskad segregation och ökad trygghet i samhället.

– Vi har redan lagt mer resurser på polisen för att lösa problemet med kriminalitet och stenkastning i de mest utsatta områdena i landet. Vi måste också arbeta med orsakerna till det som sker; med den sociala utsattheten, sociala klyftor och segregation, arbetslöshet och låg utbildningsnivå, sade statsministern.

Vid sitt besök i området träffade Löfven ett flertal representanter för olika verksamheter i Rinkeby, bland annat skolpersonal, poliser och lokalpolitiker. Ibrahim Bouraleh, talesperson för Islamiska förbundet i Järva, var en av dem.

– Situationen är allvarlig. Man måste komma åt ungdomsproblematiken. Det gör vi genom att hantera problemet redan i skolan, säger han.

Hantera situationen

Iman Elmi, som arbetar på Familjehuset i Rinkeby, säger att problemet i området i första hand måste tacklas av de vuxna.

– Man måste börja högst upp med föräldrarna. De är lätt att hantera ungdomarna om bara föräldrarna vet hur de ska hantera situationen, säger hon.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.