Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Löfven till Kristersson: ”Bottenlöst omoraliskt”

Statministern kommenterar M-ledaren.
Statsminister Stefan Löfven (S) anklagar Ulf Kristersson för att ha svikit sitt löfte till förintelseöverlevaren Hédi Fried.
Foto: JOHAN NILSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN
I juni 2018 lovade Ulf Kristersson Hédi Freid, som överlevde koncentrationslägret Auschwitz, att han aldrig kommer att gå med på något samröre med SD. ”Han lät mycket övertygande. Vi skildes åt i god vänskap”, sa hon till DN då.
Foto: PONTUS LUNDAHL/TT / TT NYHETSBYRÅN
Ulf Kristersson (M).
Foto: PATRIK ÖSTERBERG/TT / PATRIK ÖSTERBERG TT NYHETSBYRÅN

Ulf Kristersson (M) lovade förintelseöverlevaren Hédi Fried att inte inleda några samarbeten med Sverigedemokraterna – men nu har samtal mellan partierna påbörjats.

Statsminister Stefan Löfven anklagar Kristersson för att ha svikit löftet till Fried. 

”Att se förintelseöverlevande i ögonen och lova något sådant och sedan fullständigt strunta i sitt löfte är så bottenlöst omoraliskt att jag saknar ord”, skriver Löfven på Facebook.

Nu svarar Ulf Kristersson på kritiken:

”Det är omdömeslöst och ovärdigt på ett sätt jag inte trodde var möjligt”, skriver han på Facebook.

I onsdags möttes Jimmie Åkesson och Ulf Kristersson för ett enskilt möte partiledare emellan. Beskedet att samtal inletts mellan Sverigedemokraterna och Moderaterna väckte starka reaktioner – bland annat från Hédi Fried. 

I juni 2018 hade Ulf Kristersson kommit på besök hemma hos Fried i Stockholm. 95-åriga Fried överlevde koncentrationslägret Auschwitz, där omkring en miljon judar dog under andra världskriget. Efter mötet med Kristersson berättade hon för DN att hon hade fått ett löfte från Kristersson. 

– Han bedyrade att han aldrig, aldrig kommer gå med på något samröre med SD. Han lät mycket övertygande. Vi skildes åt i god vänskap, sa hon till DN då. 

Löfven om Kristersson och Fried

Nu betraktar statsminister Stefan Löfven löftet som brutet. Det slår han fast i ett längre inlägg på Facebook. 

”Jag har mött Hédi flera gånger och hon har min största respekt. Jag, liksom du som läser detta, har en skyldighet att lyssna på de överlevande. Vi har alla ett ansvar att lära av historien. Vi ska ta deras ord på allvar när de varnar för vad som kan ske när rasism och antisemitism får fotfäste i samhället. Och nu varnar de”, skriver Löfven . 

”Att se förintelseöverlevande i ögonen och lova något sådant och sedan fullständigt strunta i sitt löfte är så bottenlöst omoraliskt att jag saknar ord. Historiens dom kommer bli hård.”

https://www.facebook.com/stefanlofven/posts/3583112705062931

Ulf Kristersson: ”Omdömeslöst och ovärdigt”

På söndagseftermiddagen har Ulf Kristersson svarat på kritiken i ett eget inlägg på Facebook.

”Idag beskyller Stefan Löfven mig för att inte lyssna till dem som överlevt Förintelsen. Det är omdömeslöst och ovärdigt på ett sätt jag inte trodde var möjligt,” skriver han.

Moderaternas partiledare skriver att han högaktar och respekterar Hédi Fried. Han betonar även att han är emot antisemitism och rasism.

Ulf Kristersson skriver vidare att anledningen bakom samtalen med Sverigedemokraterna inte grundar sig i en förändring av hans värderingar. I stället pekar han på de ökade problemen i samhället som anledning till beslutet.

https://www.facebook.com/UlfKristerssonM/posts/2552582461644095?__tn__=K-R

”Att i det läget motivera allt man gör i politiken med att man vill utestänga två partier från all diskussion och alla beslut fungerar helt enkelt inte”, skriver Ulf Kristersson.

M-ledaren kallar även Stefan Löfvens anklagelser för ”grundlösa”, och varnar för att liknande påståenden förgiftar det demokratiska samhället.

”När det blir normalt för en regering att i dagspolitiska syften anklaga politiska motståndare för att öppna för nazism och annan extremism – då underminerar regeringen aktivt demokratins unika förmåga att hantera konflikter och hålla gemensam front mot extremism. Det är en farlig väg,” skriver han.

”Fortfarande samma parti”

Fried har själv berättat för Expressen hur hon kände när hon nåddes av nyheten om att Kristersson och Åkesson träffats. 

– Jag reagerade naturligtvis med besvikelse. Han lovade ju att aldrig ha något samröre med Sverigedemokraterna. Det är fortfarande samma parti som han tidigare inte var beredd att samarbeta med, sa Fried då. 

I en intervju med Eskilstuna-Kuriren sa Kristersson att han inte känner att han har svikit Fried. 

– Nej, det har jag verkligen inte, sa han då. 

Expressens Jenny Madestam: En del av Löfvens strategi

Expressens Jenny Madestam analyserar Stefan Löfvens utspel mot Ulf Kristersson.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.