Löfven till Jordanien för flyktinghjälp

Sahar al-Dowairi är en av 650 000 syriska flyktingar som i dag bor i Jordanien, där hon driver frisersalong.
Foto: Kassem Hamadé
I dag landar Stefan Löfven i Jordanien.
Foto: Henrik Isaksson/IBL-AOP

AMMAN. I dag landar Stefan Löfven i Jordanien, ett av världens största mottagarländer för syriska flyktingar.

Statsministern ska både diskutera Syrienkrisen och träffa flyktingar i ett stort läger.

Fyrabarnsmamman Sahar al-Dowairi är en av 650 000 syriska flyktingar som Jordanien har tagit emot. Hon flydde för fem år sedan från staden Homs i Syrien till den jordanska huvudstaden Amman där hon i dag har en frisersalong.

– Jag vill inte flytta till Europa. Jag vill fråga Sveriges statsminister när kriget tar slut? säger hon.

Stefan Löfven landar i Jordanien

Stefan Löfven landar i dag i Amman för att diskutera Syrien med den jordanska premiärministern Hani Mulki. Löfven ska även åka till flyktinglägret al-Zaatari nära den syriska gränsen.

Sverige har bidragit med 1,7 miljarder kronor i finansiellt stöd i regionen och kommer att pumpa in ytterligare 2,2 miljarder under de kommande fem åren. En del av Sveriges Syrienstrategi är att flyktingar ska kunna försörja sig själva med hjälp av lån för småföretagare - Sverige satsar också på finansiellt stöd till olika projekt.

Jordanien satte för ett år sedan upp ett mål om att kunna utfärda 150 000 arbetstillstånd till syriska flyktingar. Det är oklart om man har levt upp till detta mål.

Sahar al-Dowairi vill inte flytta till Europa.

– Folk som kan etablera sig här och skapa eget jobb vill inte flytta till Europa. Jag är en av dem. Min man har beviljats asyl i Tyskland. Jag vill inte flytta dit, säger Sahar al-Dowairi.

– Jag har mitt eget jobb här och försörjer mig själv och mina barn. Det är inte lätt att flytta till främmande kulturer och börja om från noll. Jag stannar hellre här.

– Så fort jag kom till Jordanien för fem år sedan öppnade jag min salong. Det går bra men livet som vi levde i Homs före kriget lär aldrig komma tillbaka. Vi ägde ett stort hus och jag hade en stor salong med sex anställda, säger hon.

Stefan Löfven ska diskutera flyktingar

Hon betonar att hon inte tillhör de flyktingar som bor i al-Zaatari-lägret. Där lever cirka 80 000 syriska flyktingar. De får inte lämna lägret utan tillstånd. Resten av flyktingarna bor runtom i landet och i andra mindre läger.

Stefan Löfven ska i dag och i morgon diskutera med den jordanska regeringen hur man ska kunna hjälpa flyktingar på plats både i Jordanien och i andra länder i regionen.

Sahar tror att kriget i Syrien blir långvarigt. Hon tror att Stefan Löfvens och andra västerländska ledares besök i Jordanien är ett tecken på att kriget kommer att fortsätta länge.

– De vill hjälpa oss på plats för att vi inte ska åka till Europa. Jag är en av dem som inte vill flytta till Europa. Men jag vill fråga Sveriges statsminister hur länge till? När tar kriget slut? säger hon.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.