Stefan Löfven vid årets första partiledardebatt. Foto: TT NYHETSBYRÅNStefan Löfven vid årets första partiledardebatt. Foto: TT NYHETSBYRÅN
Stefan Löfven vid årets första partiledardebatt. Foto: TT NYHETSBYRÅN
Anna Kinberg Batra har tappat rejält i Novus mätning av väljarnas förtroende för partiledarna. Foto: Nils Petter NilssonAnna Kinberg Batra har tappat rejält i Novus mätning av väljarnas förtroende för partiledarna. Foto: Nils Petter Nilsson
Anna Kinberg Batra har tappat rejält i Novus mätning av väljarnas förtroende för partiledarna. Foto: Nils Petter Nilsson
Johnny Magnusson, tung moderat i Göteborg och ordförande i Västra Götalandregionen, tycker att partiet blivit idéfattigt efter Fredrik Reinfeldt. Foto: Johan JeppssonJohnny Magnusson, tung moderat i Göteborg och ordförande i Västra Götalandregionen, tycker att partiet blivit idéfattigt efter Fredrik Reinfeldt. Foto: Johan Jeppsson
Johnny Magnusson, tung moderat i Göteborg och ordförande i Västra Götalandregionen, tycker att partiet blivit idéfattigt efter Fredrik Reinfeldt. Foto: Johan Jeppsson
Näringsminister Mikael Damberg, S, efterlyser en starkare oppositionsledare. Foto: Pavel Koubek / TTNäringsminister Mikael Damberg, S, efterlyser en starkare oppositionsledare. Foto: Pavel Koubek / TT
Näringsminister Mikael Damberg, S, efterlyser en starkare oppositionsledare. Foto: Pavel Koubek / TT

Löfven till hård attack mot Moderaterna

Publicerad

Stefan Löfven, S, inledde årets första partiledardebatt med en tillbakablick på 2016 - ett år fyllt av oro, enligt statsministern.

Han gick till hård attack mot Moderaterna och Anna Kinberg Batra och pekade ut den politiska striden 2017.

– Trots att de talar om oro, så presenterar de bara samma gamla förslag som tidigare.

Årets första partiledardebatt i riksdagen började med en tillbakablick för flera av partiledare. Statsministern beskrev ett år med terror, klimathot och problem i utsatta områden.

– Det är din oro vi ska möta, vi ska möta den tillsammans för att stärka framtidstron, sa han och radade upp områden där det går bra eller håller på att vända: sysselsättningsgraden, skolan och bostadsbyggandet.

– Men jag är inte nöjd.

Löfven betonar vikten av att bygga samhället starkt över hela landet.

– Det ska vara ett samhällsbygge som når ut till förorter, bruksorter, ett samhällsbygge som hedrar den generation som byggt landet.

Löfvens kritik mot Anna Kinberg Batra

Samtidigt riktade han in sig på M-ledaren Anna Kinberg Batra.

– Vem i denna sal tror att det samhällsbygge Sverige behöver sker genom skattesänkningar för de rikaste eller större klyftor? frågade Löfven och svarade:

– Moderaterna tycks tror det.

– Trots att de talar om oro, så presenterar de bara samma gamla förslag som tidigare.

– Om det här kommer striden stå 2017.

Också M-ledaren Anna Kinberg Batra lyfte tunga händelser under året som gått, terrordåd, krig och konflikter.

Och slog tillbaka mot regeringens nya säkerhetsstrategi på åtta punkter, som presenterades inför Folk och försvars rikskonferens i söndags.

– Det räcker inte att presentera en lång lista på problem och kalla det strategi.

Kinberg Batra upprepade att hon och hennes parti vill stärka försvaret med 8,5 miljard kronor, 500 miljoner redan i vårändringsbudgeten.

"Polisen behöver en ny ledning"

Polisen och det sjunkande förtroendet för myndigheten, måste åtgärdas, menar Kinberg Batra. Rikspolischefen Dan Eliasson måste bort, sa hon återigen.

– Det räcker inte. Polisen behöver också en ny ledning.

Tredje talaren, SD-ledaren Jimmie Åkesson, beskred hur han bevittnat en "folklig resning mot det liberala vänsteridealet".

– Vi har fått se en ganska bred tillnyktring av migrationspolitiken, plötsligt pratar alla om svenska värderingar.

– Och tiggeridebatten har flyttats i rätt riktning.

– Det finns ljuspunkter, men det är framför allt de mörkare färgerna som tecknar 2016.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag