"SIFFERTRICKSANDE". "Sverige behöver nya skarpa förslag för fler i sysselsättning, inte nya sätt att siffertricksa", säger Stefan Löfven om Fredrik Reinfeldts påstående i talarstolen. Foto: OLLE SPORRONG
"SIFFERTRICKSANDE". "Sverige behöver nya skarpa förslag för fler i sysselsättning, inte nya sätt att siffertricksa", säger Stefan Löfven om Fredrik Reinfeldts påstående i talarstolen. Foto: OLLE SPORRONG

Löfven till attack
mot regeringen

Publicerad

Nu går Stefan Löfven till attack mot Fredrik Reinfeldt om jobben.

S-ledaren beskyller statsministern för att siffertricksa bort den höga arbetslösheten.

- Det är pinsamt att Fredrik Reinfeldt gång på gång hittar på nya oseriösa sätt att bortförklara sitt misslyckande med jobben, säger Stefan Löfven.

I riksdagsårets sista partiledardebatt gick oppositionen som väntat till hård attack mot regeringens jobbpolitik. Mikael Damberg, Socialdemokraternas gruppledare, jämförde statsministern med Göran Persson som 2006 förlorade valet efter att han avfärdat jobbfrågan i valrörelsen.

- Statsministern har sagt samma sak i alla debatter. Men ungdomsarbetslösheten fortsätter att öka efter varje debatt. Frågan är om vi ska sluta träffas på det här viset. Jobben är ert största misslyckande, sade Damberg.

Beskyller varandra för faktafel

Debatten gick i redan uppkörda spår där Socialdemokraterna målade upp en dyster bild med 428 000 som inte har arbete i Sverige, och 7 000 fler ungdomar som går arbetslösa än förra året. Statsministern svarade med att 200 000 fler är i sysselsättning än vid maktskiftet 2006.

- Fler unga jobbar i dag jämfört med 2006, sade Fredrik Reinfeldt.

Socialdemokraternas partiledare saknar riksdagsplats och deltog därför inte i debatten men upprörs över statsministerns försvar i jobbfrågan.

- Hur man än räknar så har arbetslösheten, ungdomsarbetslösheten, långtidsarbetslösheten ökat. Sverige behöver nya skarpa förslag för fler i sysselsättning, inte nya sätt att siffertricksa, säger Stefan Löfven.

I debatten om jobben och klyftorna i samhället beskyllde både Damberg och Reinfeldt varandra för att förvrida fakta.

- Statsministern talar ofta om att det har skapats 200 000 jobb och så mycket har sysselsättningen ökat, men det sätt vi mäter sysselsättningen på är faktiskt andel av befolkningen. Regeringen är defensiv och har fel agenda, därför lämnade vi över 20 förslag på vad man kan göra för att sätta i gång jobben, säger Mikael Damberg.

Fredrik Reinfeldt avfärdar Dambergs tilltag i kammaren och slår tillbaka.

- Jag tror inte att vi ska försöka framställa det som något annat än att han försöker få medieutrymme i Expressen, han menar inte allvar med det han gjorde. Jag var väl påläst och hade rätt kring siffrorna. Det var han som försökte hitta på och vrida siffror i stället, säger Fredrik Reinfeldt.

Högre andel än EU-snittet

Ungdomsarbetslösheten i Sverige var 23 procent år 2011, vilket motsvarade 150 000 ungdomar i åldern 15 till 24 år. Det är en högre andel än i något av våra nordiska grannländer, och också högre än snittet för EU, som var 21 procent enligt Statistiska centralbyrån.

Sedan några år tillbaka räknas även universitetsstuderande som samtidigt söker jobb hos Arbetsförmedlingen in i arbetslöshetssiffrorna. Reinfeldt underströk i riksdagsdebatten att ungefär hälften av de som är arbetslösa mellan 15 och 24 år också är heltidsstuderande.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag