Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Löfven till attack
mot regeringen

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
"SIFFERTRICKSANDE". "Sverige behöver nya skarpa förslag för fler i sysselsättning, inte nya sätt att siffertricksa", säger Stefan Löfven om Fredrik Reinfeldts påstående i talarstolen. Foto: OLLE SPORRONG

Nu går Stefan Löfven till attack mot Fredrik Reinfeldt om jobben.

S-ledaren beskyller statsministern för att siffertricksa bort den höga arbetslösheten.

- Det är pinsamt att Fredrik Reinfeldt gång på gång hittar på nya oseriösa sätt att bortförklara sitt misslyckande med jobben, säger Stefan Löfven.

I riksdagsårets sista partiledardebatt gick oppositionen som väntat till hård attack mot regeringens jobbpolitik. Mikael Damberg, Socialdemokraternas gruppledare, jämförde statsministern med Göran Persson som 2006 förlorade valet efter att han avfärdat jobbfrågan i valrörelsen.

- Statsministern har sagt samma sak i alla debatter. Men ungdomsarbetslösheten fortsätter att öka efter varje debatt. Frågan är om vi ska sluta träffas på det här viset. Jobben är ert största misslyckande, sade Damberg.

Beskyller varandra för faktafel

Debatten gick i redan uppkörda spår där Socialdemokraterna målade upp en dyster bild med 428 000 som inte har arbete i Sverige, och 7 000 fler ungdomar som går arbetslösa än förra året. Statsministern svarade med att 200 000 fler är i sysselsättning än vid maktskiftet 2006.

- Fler unga jobbar i dag jämfört med 2006, sade Fredrik Reinfeldt.

Socialdemokraternas partiledare saknar riksdagsplats och deltog därför inte i debatten men upprörs över statsministerns försvar i jobbfrågan.

- Hur man än räknar så har arbetslösheten, ungdomsarbetslösheten, långtidsarbetslösheten ökat. Sverige behöver nya skarpa förslag för fler i sysselsättning, inte nya sätt att siffertricksa, säger Stefan Löfven.

I debatten om jobben och klyftorna i samhället beskyllde både Damberg och Reinfeldt varandra för att förvrida fakta.

- Statsministern talar ofta om att det har skapats 200 000 jobb och så mycket har sysselsättningen ökat, men det sätt vi mäter sysselsättningen på är faktiskt andel av befolkningen. Regeringen är defensiv och har fel agenda, därför lämnade vi över 20 förslag på vad man kan göra för att sätta i gång jobben, säger Mikael Damberg.

Fredrik Reinfeldt avfärdar Dambergs tilltag i kammaren och slår tillbaka.

- Jag tror inte att vi ska försöka framställa det som något annat än att han försöker få medieutrymme i Expressen, han menar inte allvar med det han gjorde. Jag var väl påläst och hade rätt kring siffrorna. Det var han som försökte hitta på och vrida siffror i stället, säger Fredrik Reinfeldt.

Högre andel än EU-snittet

Ungdomsarbetslösheten i Sverige var 23 procent år 2011, vilket motsvarade 150 000 ungdomar i åldern 15 till 24 år. Det är en högre andel än i något av våra nordiska grannländer, och också högre än snittet för EU, som var 21 procent enligt Statistiska centralbyrån.

Sedan några år tillbaka räknas även universitetsstuderande som samtidigt söker jobb hos Arbetsförmedlingen in i arbetslöshetssiffrorna. Reinfeldt underströk i riksdagsdebatten att ungefär hälften av de som är arbetslösa mellan 15 och 24 år också är heltidsstuderande.

Experterna: Så ligger det till med sysselsättningen

Katarina Thorén, forskare om arbetsmarknadsfrågor vid Uppsala universitet:

'' Att antalet sysselsatta har ökat säger egentligen ingenting. Befolkningen har också ökat och då ökar också antalet människor som är i arbetsför ålder.

'' Nationalekonomer brukar prata om sysselsättning som andelen arbetande av arbetskraften, det är det Reinfeldt inte gör utan tittar på antalet.

'' Av rent naturliga skäl är det fler som kommer att jobba. Eftersom vi har ganska många unga som är inne i universitetssystemet och samtidigt är inskrivna hos arbetsförmedlingen för extrajobb får vi kanske onödigt hög ungdomsarbetslöshet.

Björn Halleröd, professor i sociologi vid Göteborgs universitet:

'' Reinfeldt pratar om antalet sysselsatta, men det man måste titta på är andelen sysselsatta av befolkningen. Något annat blir väldigt märkligt.

'' Det här är ett dribblande av guds like. När befolkningen växer är det klart att det finns fler som jobbar.

Tomas Korpi, professor i sociologi och ekonomi vid Stockholms universitet:

'' Man kan prata om att fler är sysselsatta men om befolkningen ökar säger inte det så mycket, det är därför man brukar prata om andelar. I internationella jämförelser pratar man om arbetslöshetsandelar. Andelar är intressantare men antalet är inte helt ointressant. Ungdomsarbetslösheten är ett exempel där det är intressant att veta hur många arbetslösa det handlar om när vi pratar om de skyhöga svenska siffrorna.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.