Stefan Löfven höll presskonferens tillsammans med den japanske premiärministern Shinzo Abe. Foto: MAJA SUSLIN/TT / TT NYHETSBYRÅNStefan Löfven höll presskonferens tillsammans med den japanske premiärministern Shinzo Abe. Foto: MAJA SUSLIN/TT / TT NYHETSBYRÅN
Stefan Löfven höll presskonferens tillsammans med den japanske premiärministern Shinzo Abe. Foto: MAJA SUSLIN/TT / TT NYHETSBYRÅN
Nordkorea avfyrade en interkontinental ballistisk missil så sent som i tisdags. Foto: AP / AP TT NYHETSBYRÅNNordkorea avfyrade en interkontinental ballistisk missil så sent som i tisdags. Foto: AP / AP TT NYHETSBYRÅN
Nordkorea avfyrade en interkontinental ballistisk missil så sent som i tisdags. Foto: AP / AP TT NYHETSBYRÅN
Stefan Löfven höll presskonferens tillsammans med den japanske premiärministern Shinzo Abe. Foto: MAJA SUSLIN/TT / TT NYHETSBYRÅNStefan Löfven höll presskonferens tillsammans med den japanske premiärministern Shinzo Abe. Foto: MAJA SUSLIN/TT / TT NYHETSBYRÅN
Stefan Löfven höll presskonferens tillsammans med den japanske premiärministern Shinzo Abe. Foto: MAJA SUSLIN/TT / TT NYHETSBYRÅN
Löfven och Abe åt middag tillsammans på Grand Hotel i lördags. Foto: MAJA SUSLIN/TT / TT NYHETSBYRÅNLöfven och Abe åt middag tillsammans på Grand Hotel i lördags. Foto: MAJA SUSLIN/TT / TT NYHETSBYRÅN
Löfven och Abe åt middag tillsammans på Grand Hotel i lördags. Foto: MAJA SUSLIN/TT / TT NYHETSBYRÅN

Löfven: "Testerna måste upphöra"

Publicerad

De senaste månaderna har Nordkorea genomfört en rad testskjutningar av ballistiska missiler.

Så sent som i tisdags säger de sig ha framgångsrikt genomfört en första interkontinental avfyrning.

Nu markerar Stefan Löfven mot testerna under ett möte med japans premiärminister.

– Eskalerar detta är det väldigt bekymmersamt både för Nordkorea och världen, säger Stefan Löfvén enligt TT.

Japans premiärminister Shinzo Abe är på Sverigebesök under här helgen. Efter ett möte med Stefan Löfven uttryckte han sin stora oro för kärnvapenhotet och Nordkoreas uppskjutningar av missiler, under en pressträff i Rosenbad.

Shinzo Abe passade även på att fördöma terrordådet på Drottninggatan i Stockholm.

– Sverige och Japan ska tillsammans arbeta mot terrorism, säger Abe, enligt nyhetsbyrån AP.

Löfven: "Fred måste återställas"

Både Sverige och Japan sitter för närvarande i FN:s säkerhetsråd. Ledarna var överens om att säkerhetsrådets ansträningar måste fortsätta arbeta mot att Nordkorea forstätter sina missil- och kärnvapentester.

– Testerna måste upphöra och freden på den koreanska halvön måste återställas, sa Stefan Löfven vid pressträffen efter mötet enligt TT.

Nordkoreas diktator Kim Jon Un.Foto: WONG MAYE-E / AP TT NYHETSBYRÅN

Provskjutningar av dessa slag är brott enligt FN:s resolutioner.

– Exakt hur det ska ske är inte klart i dag. Här finns bara en väg framåt och det är genom dialog. Att på något sätt hitta ett förtroende så att alla sidor kan dra ner spänningen. Eskalerar detta är det väldigt bekymmersamt både för Nordkorea och världen, säger Stefan Löfven.

Shinzo Abe har också uppmanat Kina och Ryssland att spela en mera konstruktiv roll i frågan.

– Jag vill å det starkaste mana till solidaritet från det internationella samfundet vad gäller frågan om Nordkorea, säger Abe enligt nyhetsbyrån Reuters.

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag