Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Löfven: Talet har inget med Israel att göra

Det var en mycket irriterad statsminister som i dag kommenterade den nya kritiken mot utrikesminister Margot Wallström från Israel.
Foto: Anna-Karin Nilsson
Utrikesminister Margot Wallström har kritiserats av Israel efter ett uttalande i SVT där hon nämnde Palestinakonflikten samtidigt som hon kommenterade terrordåden i Paris.
Foto: Sven Lindwall

Det var en mycket irriterad statsminister som i dag kommenterade den nya kritiken mot utrikesminister Margot Wallström från Israel.

– Väldigt orättvist, säger Stefan Löfven.

Uttalandena från Margot Wallström i helgen har blivit en världsnyhet. Samtliga stora medier i Israel, men också den internationella nyhetsbyrån Reuters, rapporterar om att utrikesministern i en SVT-intervju i helgen nämnde Palestinakonflikten samtidigt som hon kommenterade terrordåden i Paris.

– Man kommer tillbaka till situationer som den i Mellanöstern, där inte minst palestinierna ser att det finns ingen framtid för oss, vi måste antingen acceptera en desperat situation eller ta till våld, sa Margot Wallström, apropå radikaliseringen av människor i Sverige som strider för terrorgruppen IS.

Med anledning av uttalandet valde Israels utrikesdepartement att kalla upp Sveriges ambassadör Carl Magnus Nesser.

"Legitim diskussion"

Efter en frågestund i riksdagen i dag om förra veckans toppmöten på Malta mötte Expressen statsminister Stefan Löfven utanför kammaren. Han var då mycket irriterad över att behöva svara på frågor om den nya israeliska kritiken mot Margot Wallström.

– Jag tycker den är väldigt orättvis.

Han kallar Margot Wallströms resonemang för "väl befogat" och säger att det handlade om vad som gör att vi får extremism.

– Det var ingen koppling alls till den här tragiska händelsen. Det är viktigt för oss att vi funderar igenom vad som skapar, vad som gör att extremism kan frodas. Att unga män och kvinnor dras till den här typen av rörelser som bara bidrag med hat och våld och osäkerhet i vårt samhälle. Det är en viktig uppgift för oss, och det är inte kopplat till någon kritik mot Israel.

Så du upprepar egentligen och står bakom Margot Wallströms uttalanden?

– Det låter som att du nu försöker få till något om att utrikesministern också hoppar på Israel, och det gör jag inte. Det jag säger är att utrikesministerns tal inte har någonting med Israel att göra, utan utrikesministern förde ett resonemang om vad det är som gör att extremism kan rekrytera sådana här unga människor till sådana fasansfulla dåd. Jag tycker det är en legitim diskussion, men det har återigen ingenting med kritik mot Israel att göra.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.