Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Löfven om hedersvåld: ”Befria dessa unga!”

Stefan Löfven höll tal på S-kongressen.
Foto: PELLE T NILSSON / SPA
Stefan Löfven höll tal på S-kongressen.
Foto: PELLE T NILSSON / SPA
Stefan Löfven höll tal på S-kongressen.
Foto: PELLE T NILSSON / SPA

ÖREBRO. Det sämsta valresultatet på 100 år och bubblande missnöje med reformerna i januariöverenskommelsen.

Partiordförande Stefan Löfven hade inget tacksamt utgångsläge inför sitt tal på lördagen, där han fokuserade på utbildning, hedersvåld och högerextremism.

– Fråga inte vad Sverige kan göra för dig, fråga vad du kan göra för Sverige, säger Löfven.

Den andra dagen på Socialdemokraternas partikongress inleddes med ett tal från ordförande Stefan Löfven, som missade invigningen till följd av EU-toppmötet i Bryssel.

Löfven talade utförligt om växande högerextremism.

– Sanningen är ju att många nu står och väger. De känner en rättmätig oro för saker utanför deras egen kontroll. Brottslighet, terrorism, köer i vården, stök i skolan, akuta klimatförändringar och ett mer delat och segregerat samhälle, säger Löfven.

– Samtidigt står högerextremisterna och lockar dem. Och de erbjuder så enkla svar.

Han delade ut en känga till Sverigedemokraterna, utan att nämna partiets namn.

– De är redo att alliera sig med den höger som företräder samhällets rikaste eliter, för att i stället rikta ilskan mot samhällets minoriteter. Så sliter de isär samhället ännu mer, för att själva få makten över ruinerna, säger Löfven.

– De har lyckats förut. Men vänner, de kommer aldrig att lyckas igen.

S-ledaren passade på att hylla Greta Thunberg i talet.
Foto: PELLE T NILSSON / SPA

Talade om hedersvåld

De största applåderna fick Stefan Löfven när han talade om hedersvåld.

– Jag har så svårt att ta ordet heder i min mun, när vi talar om det förtryck, den förföljelse, den stympning och det besinningslösa våld som riktas mot barn och unga, med heder – bara som en falsk och usel ursäkt, säger Löfven.

– Se det, hata det, befria dessa unga!

https://www.instagram.com/p/BvWUGA2Hxos/?utm_source=ig_web_copy_link

En stor del av talet ägnades åt ett av kongressens huvudteman, kompetenshöjning och utbildning. Löfven slog bland annat fast att svensk arbetskraft inte ska vara billigast, men att svensk kompetens ska vara högst.

Han passade även på att hylla Greta Thunberg för hennes klimatengagemang – och att parafrasera John F Kennedy, som han kallar för en av sin barndoms stora förebilder:

– Fråga inte vad Sverige kan göra för dig, fråga vad du kan göra för Sverige.

Bottensiffror för S i riksdagsvalet 2018

En knapp vecka före invigningen av partikongressen i Örebro presenterades svidande kritik mot det egna partiet i Socialdemokraternas valanalys.

Efter bottensiffror i riksdagsvalet slog analysgruppen fast brister i pensionspolitiken, sjukvårdspolitiken och förmågan att attrahera både arbetare och unga. Och att den nya, stramare migrationspolitiken – som presenterades våren 2018 – inte var tillräckligt förankrad i partiet.◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.