Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Löfven talar business och mänskliga rättigheter i Kina

Statsminister Stefan Löfven talar vid Sweden China Innovation Forum som inleddes på Swissotel på måndagen. Foto: MAJA SUSLIN/TT / TT NYHETSBYRÅN
Sverige har en stor delegation i Kina med bland annat näringsminister Mikael Damberg på plats, till vänster i bild. Foto: MAJA SUSLIN/TT / TT NYHETSBYRÅN
Löfven säger att det är viktigt att visa att Sverige värderar mänskliga rättigheter, men vill fortfarande inte kalla Kina för diktatur. Foto: MAJA SUSLIN/TT / TT NYHETSBYRÅN

PEKING. Stefan Löfven är i Kina för att kränga svenska varor och ragga kinesiska investeringar. Men han slipper inte undan den känsliga frågan om mänskliga rättigheter i värdlandet – och fallet med den fängslade svensken Gui Minhai.

Det finns mer än 600 svenska företag i Kina och den svenske förläggaren Gui Minhai har suttit fängslad mer 600 dagar i Kina.

De siffrorna illustrerar statsminister Stefan Löfvens dilemma under besöket i Kina. Svensk export till Kina och kinesiska investeringar är främsta målet med hans resa. Men han tog också upp fallet Gui Minhai under sitt möte med Kinas president Xi Jining på måndagen.

– Det viktiga är att vi både har en bra relation med ekonomiskt utbyte som skapar jobb och tillväxt i Sverige. Men också att vi är tydliga med var vi står när det gäller demokrati och mänskliga rättigheter, och det är vi alltid, säger Löfven efter första dagen av Kinabesöket.

"Mycket engagerade"

Han säger att "vi är mycket engagerade i fallet Gui Minhai". Men han vill inte precisera hur utan säger bara att han sköter det "på bästa sätt".

Gui Minhai kidnappades 2015.

Gui Minhai kidnappades hösten 2015 av kinesiska agenter under en semesterresa i Thailand. Hans förlag i Hongkong gav bland annat ut böcker som är kritiska mot den kinesiska regimen.

Stefan Löfven talar entusiastiskt om den väldiga kinesiska marknaden som skriker efter svensk "hållbarhet och grön innovation". Första dagen i Peking ägnades bland annat åt ett svenskt-kinesiskt innovationsforum och åt ett möte med presidenten i Folkets stora hall på västra sidan av Himmelska fridens torg.

– Vi ska öppna dörrar för svenska företag i Kina men också för kinesiska investeringar i Sverige. Det skapar jobb och tillväxt hemma, säger Löfven i Peking.

Utan etiketter

Samtidigt vägrar han fortfarande – precis som under förra Kinabesöket 2015 – att tala klarspråk om att Kina är en diktatur.

– Jag sätter inte etiketter och kommer inte att göra det nu heller. Alla i Kina vet vår syn på mänskliga rättigheter. Jag har tagit upp detta med president Xi Jining och ska göra det med premiärminister Li Keqiang, säger Löfven.

På tisdagen deltar Löfven i den internationella ekonomiska konferensen World Economic Forum. Senare besöker han biltillverkaren Geely, som bland annat äger Volvo, i staden Hangzhou.