Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

KD-ledaren: Landet har varit lamslaget för länge

Expressen TV sänder direkt
Ebba Busch Thor.
Foto: ERIK ABEL/TT / TT NYHETSBYRÅN

Statsminister Stefan Löfven menar att Ulf Kristersson har ”lämnat över taktpinnen i oppositionen till Jimmie Åkesson”.

KD-ledaren Ebba Busch Thor uttrycker stor glädje efter nyheten om mötet mellan Åkesson och Kristersson.

”Landet har varit lamslaget alldeles för länge av konstruerade politiska låsningar”, skriver hon till Expressen.

På onsdagen meddelade Moderaternas Ulf Kristersson och Sverigedemokraternas Jimmie Åkesson att man haft ett möte.

Statsminister Stefan Löfven kommenterade nyheten i ett sms till Expressen:

”Dagen efter att Moderaterna petats ner som Sveriges tredje största parti lämnar alltså moderatledaren definitivt över taktpinnen i oppositionen till Jimmie Åkesson”, skriver statsministern via sin pressekreterare Gösta Brunnander.

”Jag noterar att samarbetet mellan de brunblåa har fördjupats. Den politik som kommer fram ur sånt samarbete kan aldrig vara bra för svenska arbetare eller välfärden.”

Stefan Löfven utvecklar sitt resonemang i en intervju med TT:

– Det här är absolut inte bra för arbetare i Sverige. Då stärks en högerkonservativ politik, och det är inte det arbetare och löntagare i Sverige vill ha, säger han till nyhetsbyrån.

Busch Thor: ”Konstruerade låsningar”

Kristdemokraternas Ebba Busch Thor, som själv hade ett möte med Åkesson i juli, talar i positiva ordalag när hon kommenterar nyheten.

”Det är bra för Sverige. Våra enorma samhällsproblem kan aldrig lösas om inte vi politiska ledare kan samtala och förhandla”, skriver hon i ett sms.

”Landet har varit lamslaget alldeles för länge av konstruerade politiska låsningar. Ju förr vi kommer förbi den blockeringen, desto bättre.”

Senare utvecklar hon sin syn, och säger att partierna nu måste kunna samsas när gängkriminaliteten brer ut sig. 

– Det är bra för Sverige att alla politiska ledare är beredda att ta fullt ansvar, att hitta lösningar bland alla partier för de problem som drabbar så många människor nu när man inte kan lita på att välfärden fungerar, när gängkriminaliteten brer ut sig, säger hon. 

Hon menar att Stefan Löfven nu bör vara orolig för sin position på toppen. 

– Det är klart att han bör vara orolig för att hans makt nu utmanas av att svenska folket säger att ”det här duger inte”, att ha rekordlånga vårdköer, att ha en gängkriminalitet som brer ut sig och regering som står helt handfallen inför det faktumet kommer inte att hålla i längden, det säger sig självt. 

C: ”Bryter sitt löfte” 

Centerpartiets gruppledare Anders W Jonsson håller inte med:

”Vi noterar att ytterligare en partiledare bryter sitt löfte om att inte samarbeta med Sverigedemokraterna. Det är mycket oroväckande”, skriver han till Expressen.

Men liberalernas Johan Pehrson tycker inte att man ska dra på några större växlar kring mötet. 

– Det är svårt att bedöma, det beror helt på vad de pratade om, men att oppositionen träffas och diskuterar hur de ska göra i olika frågor är inte så konstigt. 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.