Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Löfven tackade först nej – erbjöds att hålla tal i stället

Följ senaste nytt om coronautvecklingen i Expressen TV – vi sänder direkt mellan 07 och 23 varje vardag och mellan 11 och 20 på helgerna.
Stefan Löfven erbjöds att tala till nationen efter att han tackat nej till att vara med i Agenda. Talet spelas in i förväg, men det är hemligt var.Foto: JANERIK HENRIKSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN
Klockan 21.15 på söndagskvällen kommer Stefan Löfven att hålla tal till nationen i SVT under fem minuter.Foto: TOMMY PEDERSEN

Stefan Löfven erbjöds att tala till nationen efter att han tackat nej till att vara med i Agenda. Talet spelas in i förväg, men det är hemligt var.

Senast SVT sände tal till nationen var när Anna Lindh hade mördats.

– Det är ett extraordinärt läge, säger Helena Olsson, programbeställare på SVT.

Klockan 21.15 på söndagskvällen kommer Stefan Löfven att hålla tal till nationen i SVT under fem minuter.

– Det här är en väldigt ovanlig situation där många i Sverige har behövt göra stora uppoffringar och många kommer att behöva göra stora uppoffringar framöver. Nu vill statsministern tala på ett sätt där så många som möjligt kan se och höra, säger Maria Soläng, pressekreterare hos Stefan Löfven.

Talet direktsänds inte, utan spelades in under sena eftermiddagen i Sagerska huset. Strax efter klockan 17.30 lämnade SVT:s team statsministerns bostad efter att talet spelats in. 

Säpo-bilar utanför Sagerska huset på söndagseftermiddagen.Foto: Janne Åkesson / Swepix

Merkel och Trudeau har hållit tal

Efter senaste veckornas coronakris har till exempel Tysklands förbundskansler Angela Merkel hållit tal till nationen och likaså Frankrikes president Emmanuel Macron och Kanadas premiärminister Justin Trudeau.

Enligt uppgifter till Expressen har diskussioner om ett tv-sänt tal pågått mellan SVT och regeringskansliet sedan förra helgen.

– Löfven tackade först nej till att medverka på en intervju i Agenda på grund av läget, och då erbjöds han detta i stället. Talet kommer inte livesändas, det spelas in under eftermiddagen, säger Camilla Hagert, presschef på SVT.

SVT har i dag också publicerat en förklarande text om varför man låter Stefan Löfven tala.

– Det är ett extraordinärt läge, säger Helena Olsson, programbeställare för Nyheter och Samhälle på SVT till Expressen.

– Makthavare är i regel med i situationer där det är möjligt att ifrågasätta, faktakolla och kommentera det som sägs. Det här ett undantag från de format vi brukar jobba med journalistiskt med politiker och andra makthavare, säger Helena Olsson.

Senast SVT sände tal till nationen var 2003 när utrikesminister Anna Lindh hade mördats. Då talade Göran Persson från sitt tjänsterum i Rosenbad.

– I kväll känns det kallt i Sverige. Vi trodde kanske att vi skulle vara förskonade. Att våldet inte åter skulle drabba oss, slå rakt in i vår demokrati. Men vi är inte förskonade, inledde Göran Persson talet, som även det sändes i samband med SVT:s Agenda.

Ingen tradition i Tyskland

Även 1992, när skräcken spred sig i Sverige efter att Lasermannen sköt människor på Stockholms gator, talade dåvarande statsminister Carl Bildt från tjänsterummet i Rosenbad. Den gången kom initiativet från medier, som tryckte på för att Bildt skulle tala om de rasistiska dåden. 

Carl Bildt sa först nej med hänvisning till att traditionen med tv-tal till nationen inte finns i Sverige, men ändrade sig några dagar senare.

Inte heller i Tyskland finns traditionen att tala till nationen. I veckan gjorde förbundskansler Angela Merkel det för första gången sedan hon tillträdde 2005, bortsett från det årliga nyårstal hon håller.

I många länder är det vanligare med tv-tal till nationen, bland annat i Frankrike.

– Frankrike har en helt annan retorisk tradition. Det är en mer hierarkisk samhällsordning där man tycker att det är naturligt att lyssna till ledaren i tv. Macron är också president, alltså statschef, en roll som i Sverige innehas av kungen, säger Katarina Barrling, statsvetare vid Uppsala universitet.

Sveriges radio fick inte frågan

Förra helgen begärde regeringen i samråd med MSB, Folkhälsomyndigheten och Socialstyrelsen att ett myndighetsmeddelande skulle sändas till allmänheten. Det innehöll information om att tvätta händerna, att undvika besök på äldreboenden och sjukhus och att man ska stanna hemma om man är sjuk.

– Meddelandet sändes vid fyra tillfällen inom 45 minuter och dessutom ytterligare ett antal gånger under kvällen, säger Cilla Benkö, vd Sveriges radio.

Sveriges radio har inte fått frågan om att sända Stefan Löfvens tal till nationen.

 

Stefan Löfvens tal kan du följa i Expressen TV klockan 21.15. Redan från 21.00 drar vi igång med ett uppsnack. 

21.15 börjar talet, och efter talet analyserar våra experter det. 

Här ser du talet.

Missa inga nyheter om coronaviruset! Ladda ner eller starta om Expressens app, slå på notiser och välj ”coronaviruset” – då får du hela tiden senaste nyheterna. 

Stefan Löfven under fredagens presskonferens.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.